16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVânatoarea in Gorj, o afacere mai mult pentru straini

Vânatoarea in Gorj, o afacere mai mult pentru straini

Tot mai multi straini vin in Gorj pentru a participa la partide de vânatoare organizate de Directia Silvica, costurile relativ scazute fiind principalul motiv pentru care francezii sau nemtii prefera vânatul românesc.


Tot mai multi straini vin in judetul Gorj pentru a vâna ursi sau mistreti. Amatorii de vânat românesc sunt atrasi in principal de preturile relativ accesibile ale unei deplasari in România, precum si de costul scazut al unei partide de vânatoare. Atractiile oferite in afara actiunii propriu-zise de impuscare a vânatului, cum ar fi traseele turistice sau bucatele traditionale, reprezinta câteva motive in plus pentru francezii sau nemtii amatori de distractii in aer liber si turism rural. Pentru acest an, Directia Silvica a stabilit o cota de vânat de 55 de mistreti si sase ursi. Daca la mistreti lucrurile merg relativ bine, la cei sase ursi fie nu s-a inghesuit nimeni, fie strainii s-au razgândit si nu i-au mai impuscat, unii nefiind multumiti de exemplarele care le-au picat in bataia pustii, asteptând o ocazie mai buna.


100 de euro partida de vânatoare


Ultimul care a venit sa vâneze ursi in Gorj a fost un cetatean francez care nu a platit mai mult de câteva sute de euro pentru organizarea partidei de vânatoare. La suma respectiva se adauga si alte costuri, in functie de preferintele clientului: „Avem zone de vânatoare la Novaci si la Polovragi. Multi nemti vin sa vâneze mistreti. La mistret, partida de vânatoare costa 100 de euro, iar daca vrea sa ia si mistretul mai achita 300 de euro. Kilogramul de carne in carcasa este de 1,2 euro. Trofeul poate sa il ia, dar trebuie sa il plateasca“, a spus Gheorghe Novac, directorul Directiei Silvice Gorj. Pâna acum, strainii au vânat sapte capre negre, in cota de vânat mai fiind cuprinsi cerbii si cocosii de munte.


Iepuri gratis prin AJVPS


Daca strainii nu ezita sa plateasca pentru a merge la vânatoare, pentru autohtoni cel mai ieftin vânat se poate obtine daca esti membru al Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS). Nicolae Tonca, seful AJVPS Gorj, a declarat ca la mistret a fost stabilita o cota de vânat de 44 de exemplare, iar la iepuri de 980. „Din pacate, la vânat au acces numai membrii AJVPS. Pâna acum s-au vânat cam 200 de iepuri. Pentru acestia nu se plateste nimic, iar sezonul se incheie pe 31 ianuarie. Un vânator plateste 3,5 milioane de lei vechi pentru un mistret, indiferent de greutate. Taxa anuala de membru al AJVPS este de 5.500.000 de lei vechi, iar noi avem 1.279 de membri“, a declarat Tonca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS