14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO firma specializata in transporturi rutiere de marfuri repara scoli

O firma specializata in transporturi rutiere de marfuri repara scoli

Corpul de control al Institutiei Prefectului Gorj a descoperit mai multe nereguli, in urma unei verificari care a vizat in principal modul in care sint reabilitate, dupa inundatii, scolile din comuna Farcasesti. Precipitatiile cazute in vara acestui an au distrus in buna parte doua scoli din localitatea Farcasesti, viitura ajungind la vremea respectiva pina aproape de acoperisul cladirilor. Pentru repararea unitatilor de invatamint respective, guvernul a alocat suma de 11 miliarde de lei. In aceste conditii, pentru reconstruirea Scolii cu clasele I-VIII „Victor Popescu“, din satul Valea cu Apa, a fost pusa la dispozitia autoritatilor locale din Farcasesti suma de 7,5 miliarde de lei. Data fiind situatia de forta majora, edilii comunei au avut posibilitatea legala de a negocia direct cu o firma incredintarea lucrarilor de reparatie capitala a acestei scoli. Astfel, comisia de negociere din care au facut parte si reprezentanti ai Consiliului Judetean si Inspectoratului Scolar Gorj a stabilit in unanimitate ca lucrarile sa fie executate de SC TOLIANDRES SRL din Tirgu Jiu, pentru suma de 7,3 miliarde de lei vechi, adica sub cuantumul fondului alocat de guvern.


Societatea constructoare nu are specialisti


SC TOLIANDRES SRL din Tirgu Jiu s-a obligat prin contract sa realizeze reabilitarea scolii in termen de trei luni calendaristice. Expertii Institutiei Prefectului au constatat numeroase abateri in ceea ce priveste calitatea executiei lucrarilor si au sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii Gorj, pentru a fi luate masurile prevazute de legislatie. In momentul in care au verificat dosarul licitatiei, angajatii Corpului de Control au descoperit ca SC TOLIANDRES SRL are ca principal obiect de activitate transportul rutier de marfuri. In actul constitutiv al firmei sint totusi prevazute si alte activitati, intre care si lucrarile de constructii cladiri.


Reprezentantii comisiei de licitatie aveau obligatia conform Ordonantei nr. 60/2001 sa ceara firmei cistigatoare referinte despre activitatea depusa in domeniul constructiilor, dupa cum au stabilit cei care au efectuat verificarea. De asemenea, conform actelor gasite in dosarul de negociere, societatea constructoare nu are specialisti care sa verifice si asigure calitatea lucrarilor, iar din dosar lipseste chiar proiectul pentru realizarea constructiei.


Alte nereguli


Alta unitate de invatamint afectata de inundatii a fost Scoala primara din satul Farcasesti, pentru care exista disponibil un fond guvernamental de 3,5 miliarde de lei. Lucrarile au fost incredintate prin aceeasi procedura ca si la scoala din satul Valea cu Apa. De reparatii se ocupa firma LOREARD COM SRL Rovinari, care si-a adjudecat lucrarile contra sumei de 3,4 miliarde de lei vechi. Prefectura a sesizat si in acest caz Inspectoratul in Constructii, in urma abaterilor constatate in ceea ce priveste executia proiectului. In vizorul Corpului de Control a mai intrat si licitatia pentru reabilitarea Scolii din Timiseni, cistigata in 2004 de SC ROMDAN CONSTRUCT SRL Bilteni. Reprezentantii Primariei Farcasesti nu au putut prezenta acte din care sa rezulte ca au fost platite garantiile de participare la licitatie. In plus, caietul de sarcini era nesemnat, neregasindu-se nici documentul de plata pentru achizitionarea acestuia. Raportul care prezinta constatarile Corpului de Control a fost inaintat si Garzii Financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS