8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMafia cupoanelor agricole lasa terenurile necultivate

Mafia cupoanelor agricole lasa terenurile necultivate

Producatorii agricoli din Dolj nu au rezistat tentatiei obtinerii unor bani nemunciti. Asa se face ca pentru acestia, si nu numai, comercializarea cupoanelor agricole s-a transformat intr-o „afacere“ de succes. Cu toate acestea, agricultorii primesc la negru doar jumatate din valoarea lor si risca sa scoata din buzunar cealalta jumatate daca autoritatile ii prind ca incalca legea.


Guvernul a hotarit ca agricultorii au nevoie de sustinere si de sprijin financiar din partea statului si anul acesta. Drept urmare, acestia beneficiaza de 1.350.000 de lei la hectar pentru procurarea de seminte, ingrasaminte chimice si pesticide. La acestea se adauga 400.000 de lei pentru procurarea motorinei necesare efectuarii lucrarilor agricole mecanizate, ceea ce inseamna ca statul acorda aproape 1.800.000 de lei pentru fiecare hectar de cultura. Totusi, banii sint dati in limita a cinci hectare inclusiv. Beneficiarii sint producatori agricoli, persoane fizice, care au in proprietate teren arabil pe care il exploateaza direct, in exploatatii agricole fara personalitate juridica sau in societati agricole. Reprezentantii guvernului au hotarit ca acest sprijin sa nu vina insa sub forma de bani cash, ci sub forma de bonuri valorice, pentru ca producatorii agricoli sa nu cada prada tentatiei de a cheltui banii in alte scopuri decit cel agricol. „Ideea acestor cupoane este de a intra in circuitul agricol pentru a ajunge ulterior inapoi in vistieria statului. Se folosesc cupoane valorice, si nu bani cash tocmai pentru a nu fi cheltuiti cu lipsa de responsabilitate“, a declarat Valentin Bulumaci, director executiv adjunct la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Prea saraci ca sa nu-si vinda cupoanele


Cum „socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din tirg“, oltenii au reusit sa gaseasca o solutie pentru a combate strategia guvernantilor: vind cupoanele. Patru milioane si jumatate, bani cash, este suma maxima pe care un producator agricol o poate obtine, la negru, pentru cele cinci cupoane agricole. Cu toate acestea, suma este tentanta pentru agricultorii din Dolj, avind in vedere faptul ca o parte din acestia prefera sa le cedeze contra cost la colt de strada primului ofertant. Una dintre locatiile in care comerciantii ad-hoc isi desfasoara activitatea este Piata Centrala. Fara sa plateasca taxe sau impozite (ar fi greu avind in vedere faptul ca acest tip de comert este in afara legii), cumparatorii de cupoane agricole se promoveaza cum stiu mai bine: „Cupoane! Cupoane cumparam!“ Si vinzatori se gasesc, asa ca tranzactiile au loc in plina zi, intr-un loc cum nu se poate mai public. Din operatiunea cu pricina se scot bani buni, tinind cont ca aceia care achizioneaza cupoanele platesc doar jumatate din valoarea lor reala. Afacerea cu bonuri valorice nu se opreste insa aici. Ca orice afacere ilegala care se respecta, si aceasta este extinsa la maximum pe spinarea oltenilor saraci. „Cei care le cumpara trebuie sa le vinda sau sa le dea, la rindul lor, societatilor care distribuie produse agricole, motorina sau realizeaza munci agricole, pentru ca numai acei agenti economici le pot deconta la Directia Agricola“, a declarat Valentin Bulumaci. Neregulile apar asadar atit in strada, cit si in birourile agentilor economici implicati in agricultura.


Comerciantii de cupoane agricole nu scapa nepedepsiti


Conform OG nr.117/2005, cupoanele pot fi utilizate ca mijloc de plata doar pentru procurarea de materiale si servicii agricole, numai in cadrul tranzactiilor directe intre beneficiari si distribuitori autorizati, vinzarea-cumpararea acestora fiind strict interzisa. „Cupoanele agricole se elibereaza pe baza unei cereri. Aceasta include si o declaratie pe proprie raspundere ca suprafetele pentru care se cere sprijin financiar corespund documentelor legale si sint exploatate conform tehnologiilor de cultura specifice. Daca in urma controalelor realizate de inspectorii DADR Dolj se va constata ca nu e semanat griu pe respectivele terenuri, producatorul agricol este obligat sa inapoieze bonurile valorice sau, in cazul in care le-a instrainat, sa depuna contravaloarea lor“, a afirmat Bulumaci. Potrivit aceleiasi ordonante, incasarea sumelor de la bugetul de stat in mod necuvenit se sanctioneza cu amenda de la 30.000.000 la 50.000.000 de lei, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor fiind facute de catre imputernicitii Ministerului Administratiei si Internelor. „Noi am sesizat de citeva ori reprezentantii politiei ca aceste cupoane se comercializeaza. Ei sint organele competente sa verifice si sa aplice sanctiuni in conformitate cu legile in vigoare“, a declarat Valentin Bulumaci. In plus, cei care au hotarit ca banii sint mai importati decit cultivarea propriilor terenuri agricole si au vindut ajutorul de la guvernanti la jumatate de pret sint chemati in instanta daca nu depun banii. „La sfirsitul lunii acesteia, inceputul lunii viitoare, reprezentantii sucursalei Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala incep intocmirea proceselor-verbale de receptie. Pentru intocmirea acestora, inspectorii trebuie sa verifice daca beneficiarul sprijinului constind in bonuri valorice a folosit banii pentru infiintarea culturilor de toamna“, a mai afirmat directorul executiv adjunct al DADR Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS