16.2 C
Craiova
joi, 24 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Chiriile din Craiova, in pragul exploziei

Chiriile din Craiova, in pragul exploziei

Reglementarile BNR influenteaza nu numai bancile comerciale, ci si agentiile imobiliare. Restrictiile impuse cu privire la gradul maxim de indatorare vor duce la incapacitatea craiovenilor de a-si cumpara locuinte si implicit la o cerere mai mare pentru inchirierea imobilelor. Drept urmare, in urmatoarea perioada, inchirierea nu va mai fi o solutie prea ieftina.


Noile norme de creditare impuse de Banca Nationala Româna (BNR) nu-i sperie prea tare pe directorii agentiilor imobiliare craiovene. Persoanele care au nevoie de o locuinta vor gasi o solutie sa intre in posesia unei case sau a unui apartament. „Piata vinzarilor de imobile va fi influentata, in principal, de nivelul veniturilor clientilor si mai putin de normele BNR. Mai ales ca potentialii clienti pot apela si la alte forme de creditare precum leasingul imobiliar sau creditele acordate de diverse societati non-bancare de creditare“, a declarat Mihai Mehedintu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Acesta considera ca noile norme vor duce in prima faza la o incetinire a acordarii creditelor imobiliare si ipotecare, dar in acelasi timp vor crea o competitie la nivelul bancilor in ceea ce priveste scaderea dobinzilor la creditele in lei.


„Capsunarii“ scumpesc apartamentele


Zvonurile potrivit carora pretul apartamentelor va scadea nu sint confirmate de directorii agentiilor imobiliare craiovene. Conform Doinei Seres, in Craiova se remarca o scadere a pretului apartamentelor de la periferia orasului, insa nu acelasi lucru se poate spune despre cele din zona centrala.


La rindul sau, Mihai Mehedintu a afirmat ca pretul apartamentelor nu va fi influentat de deciziile BNR, deoarece la nivelul urbei noastre nu se construiesc prea multe blocuri. Drept urmare, oferta de imobile este inca mica, iar cererea destul de mare, astfel ca e greu de crezut ca preturile vor scadea, cu toate ca locuitorii Craiovei nu prea au de unde alege. „Din pacate, preturile la locuinte vor fi in continua crestere atit datorita faptului ca in tara intra periodic bani de la craiovenii plecati in strainatate, dar si datorita inevitabilei integrari in Uniunea Europeana“, a adaugat Mehedintu. Acesta crede ca normele BNR cu privire la creditare vor influenta piata inchirierilor. „Avind in vedere gradul maxim de indatorare impus de BNR, clientii agentiilor imobiliare care doresc sa achizitioneze o locuinta nu vor mai obtine credite foarte mari. Drept urmare, ne vom confrunta probabil cu tendinta cetatenilor de a se orienta in special spre inchirierea si nu achizitionarea unui imobil. Ca rezultat, se va vedea o crestere a chiriilor la imobile“, a declarat Mehedintu.


Acesta crestere si-a facut deja simtita prezenta o data cu inceperea anului scolar, respectiv apropierea primelor cursuri universitare, care a adus dupa sine o explozie a chiriilor. Perioada cea mai profitabila in acest sens a fost inceputul lunii august – sfirsitul lunii septembrie, cind cererea a fost foarte mare. In Craiova, tarifele pe piata de inchiriere au crescut cu un procentaj cuprins intre 20-30%. Cea mai mare majorare au cunoscut-o preturile garsonierelor, pentru care exista o cerere ridicata datorita costurilor mai mici la intretinere.


Pe linga garsoniere, la mare cautare sint si apartamentele cu doua camere. Proprietarii cer in general chiria anticipat pe o perioada de pina la trei luni, la care se adauga comisionul pentru agentie, in valoare de aproximativ 50% din valoarea chiriei pe prima luna. Daca insa agentia imobiliara nu reprezinta o solutie pentru viitorul chirias, acesta va trebui sa plateasca proprietarului si o garantie, de obicei echivalenta cu chiria platita lunar pentru apartament, garantie care ii va fi inapoiata in cazul in care nu produce stricaciuni in locuinta.


Pret chirie o luna


– garsoniera – 65 -150 euro (in functie de zona si de imbunatatiri)


– 2 camere – 100 – 200 euro


– 3 camere – 100 – 350 euro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Poliția de frontieră română, acuzată de violență împotriva migranților

Polițiștii de frontieră din România sunt acuzați...

ȘTIRI GdS

1,2 milioane de hectare distruse de secetă, despăgubite de...

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început săptămâna aceasta plăţile în cazul celor 28.000 de cereri de sprijin pentru...

Ford produce la Craiova un SUV din gama „Performance”,...

Ford introduce în producție la Craiova primul SUV din categoria Ford Performance care se fabrică în Europa, Puma ST. Versiunea Puma ST este o mașină mai sportivă și mai puternică (200 cp) și este prima din secțiunea Performance fabricată în România. 10% din din volumul de producție Puma de la Craiova va fi din gama ST.

Cosmin Vasile: Dolj, continuăm împreună!

Stimați cetățeni, colegi și colaboratori, Este finalul unei campanii electorale dar, în același timp, este doar începutul pentru mine...

Comunicat de presă – Derulare proiect „DEZVOLTAREA FIRMEI SC...

SC ICLAM ECOLOGIC SRL, cu sediul în Oraș Scornicești, România, Str. GIURGIULUI nr. 37, Sat Margineni Slobozia,...

Profesorul Alexandru Gîdăr (PNL): Votaţi pentru dezvoltarea judeţului Dolj...

Profesorul Alexandru Gîdăr, candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, face apel la locuitorii Craiovei şi ai întregului judeţ...

ANIȘOARA STĂNCULESCU, candidat PMP la Primăria Craiova: ”Am soluții...

An  după an, orașul nostru se confruntă cu aceleași probleme legate de energia termică, mai ales la venirea sezonului rece.