24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBelgienii investesc in haldele de steril si minerit

Belgienii investesc in haldele de steril si minerit

Reprezentantii unei firme belgiene au venit pentru a doua oara in Valea Jiului cu scopul de a perfecta contracte prin care sa poata recupera minereu din haldele de steril, dar si sa aduca utilaje cu care sa prelucreze huila de aici, in schimbul a citeva sute de mii de tone de carbune. Discutiile s-au purtat atit cu administratiile locale, cit si cu reprezentanti ai Companiei Nationale a Huilei si specialisti din cadrul Facultatii de Mine din Petrosani. „In urma intilnirii s-a stabilit ca, pe linga afacerile pe care le vor face cu Compania Nationala a Huilei, sa revina si cu o scrisoare de intentie prin care sa ceara ecologizarea haldelor de steril si recuperarea minereului. Cred ca in curind vor fi facuti pasi concreti, iar, din discutiile de pina acum, administratiile locale vor putea sa devina partenere ale firmei respective si sa se foloseasca de banii comunitatii europene“, a afirmat Tiberiu Iacob Ridzi, viceprimarul municipiului Petrosani.


La intilnirea cu reprezentantii firmei belgiene Carbonetta au participat administratiile locale din Petrosani, Petrila si Aninoasa, iar discutiile au avut loc si la Universitatea din Petrosani, si la Compania Nationala a Huilei.


Firma belgiana s-a aratat dispusa sa incheie un contract cu Compania Nationala a Huilei Petrosani in vederea achizitionarii a citeva sute de mii de tone de huila de la minerii din Valea Jiului si chiar sa prelucreze carbunele cu instalatiile proprii. Interesul manifestat de belgieni pentru carbunele din Valea Jiului este, in opinia autoritatilor locale, benefic in conditiile in care piata de desfacere reprezinta o problema pentru acest produs, iar ortacilor li se poate da de lucru.


Banii pentru ecologizarea haldelor de steril si recuperarea minereului vor veni de la comunitatea europeana, iar autoritatile din cele trei localitati ale Vaii Jiului pot deveni partenere in realizarea proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS