5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024

Taxe nou-noute in 2006

O avalansa de vesti proaste, dar si citeva vesti bune, de substanta, au avut marti de comunicat mediului de afaceri ministrii Gheorghe Pogea si Sebastian Vladescu la evenimentul organizat de Uniunea Generala a Industriasilor din România, cu tema „Codul Fiscal 2006 in contextul Strategiei fiscale a României pe 2006-2007“. La evenimentul organizat de UGIR, la care a participat practic intreaga echipa de sefi de directii si secretari de stat de la finante, cei doi ministri le-au dat sperante patronilor anuntind nu doar ca „au ce vorbi impreuna“ si ca se inteleg, dar si ca „usile de la cele doua birouri sint permanent deschise pentru patronate“, cu care doresc sa intretina un permanent dialog. Idee anticipata si subliniata de George Constantin Paunescu, presedinte al UGIR si UPR, care a subliniat in cuvintul de deschidere al conferintei ca intilnirea poate fi „calificata drept extrem de incurajatoare pentru mediul de afaceri, dupa un mandat in care dialogul finante-patronate nu s-a purtat decit prin presa“.


Tema aleasa pentru conferinta a scos la iveala un fapt cit se poate de neplacut pentru mediul de afaceri – strategia fiscala a guvernului e in „time-out“, asa cum s-a exprimat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. „Rolul nostru este sa pastram echilibrele macroeconomice. Strategia fiscala este deocamdata in time-out. Nu putem avea un program fiscal pina nu terminam razboiul cu evaziunea“, a declarat ministrul. Pe de alta parte, Vladescu a asigurat ca dialogul dintre reprezentantii mediului de afaceri si Ministerul Finantelor va fi de acum unul deschis. El a tinut insa ca discutiile sa fie profesioniste si fiecare sa-si limiteze interesele personale. Ministrul a mai promis ca anul viitor România va avea un program fiscal pe 3 – 5 ani.


Taxa pe scaune


Cu aceeasi ocazie, Vladescu a anuntat ca vrea sa reinvie taxa pe scaunele din restaurante si baruri infiintata de ministrul finantelor din guvernarea CDR, Decebal Traian Remes. Anuntul i-a luat prin surprindere pina si pe expertii ministerului prezenti la conferinta UGIR. Venita dupa ce seful ministerului plecase, echipei tehnice a institutiei i s-au cerut detalii despre noua taxa. Nici unul dintre reprezentantii finantelor nu auzise de acest impozit, limitindu-se sa asigure ca vor face calcule daca sefii ministerului le-o vor cere.


Majorarea TVA ramine in discutie


Mihai Hura, director general adjunct in Ministerul Finantelor, i-a avertizat pe participanti ca Legea TVA va trebui in curind armonizata cu prevederile europene, moment in care va deveni mult mai complexa. Proiectul legii este gata si in proportie de 95% nu poate fi modificat, a declarat Hura. El a subliniat ca, din ce stie echipa tehnica a finantelor, TVA nu se va majora. Surse guvernamentale au declarat insa ca in cel mult sase luni majorarea TVA va reveni in discutie si este foarte probabil sa se produca in 2007.


Oficialul finantelor a mai anuntat ca de la anul se va introduce un regim special de TVA pentru agricultori. Totodata, ministerul de resort vrea sa elimine facilitatile la plata TVA si a vamii, astfel incit cele doua taxe sa nu mai avantajeze unele ramuri. „Taxele trebuie sa aiba un caracter general, nu sa fie in interesul unei firme sau alteia“, a declarat Hura. El a dat ca exemplu de facilitati care ar trebui eliminate cele la importurile de minereuri si materii prime pentru medicamente. In prezent, firmele cu o cifra de afaceri anuala mai mica de 200.000 de lei (doua miliarde de lei vechi) au posibilitatea sa opteze pentru scutirea de la plata TVA. Din 2007, plafonul de scutire va fi cel negociat cu Uniunea Europeana, respectiv 35.000 de euro.


Alte masuri vizeaza introducerea raspunderii in individual si in solidar pentru plata TVA, in vederea reducerii evaziunii fiscale, extinderea masurilor de simplificare si pentru deseurile textile, de hirtie si de plastic, transpunerea in legislatia nationala a normelor europene referitoare la locul livrarii de gaz si electricitate, modificarea articolelor care au legatura cu legislatia vamala.


Accizele se maresc mai putin in 2006


Majorarile de accize de anul viitor vor fi mai mici la alcool si uleiuri minerale din cauza cresterii accentuate operate in luna aprilie a anului curent, a declarat Victoria Tomi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.


„Cresterile de accize vor fi mai mici. Anul acesta calendarul de majorare a accizelor convenit cu UE a fost devansat cu 13,5%“, a spus Victoria Tomi, director general adjunct in minister.


Ea a adaugat ca in curind vor fi accizate o serie de noi produse, printre care cocsul, carbunele si pacura, potrivit legislatiei europene. De asemenea, ministerul vrea sa schimbe conditiile de autorizare a antrepozitelor fiscale, in vederea combaterii evaziunii din domeniul produselor minerale si al alcoolului. Incepind de anul acesta antrepozitele se vor reautoriza la un an, iar proprietarii vor plati de fiecare data o taxa pe care urmeaza sa o stabileasca finantele. In plus, firmele cu datorii la buget nu vor putea autoriza antrepozite, exceptie facind cele cu inlesniri la plata. Antrepozitele fiscale de depozitare pentru uleiuri minerale (carburanti – n.r.) vor fi eliminate.


Alte modificari se refera la majorarile pentru alcool, tutun, produse energetice si electricitate, de la 1 iulie 2006, conform negocierilor cu UE, introducerea in sfera produselor accizate a tuturor produselor care rezulta din prelucrarea titeiului.


In cazul vinzarilor de alcool, bauturi spirtoase si tigarete, MFP a propus instituirea de valori minime de referinta si un sistem de inregistrare a comerciantilor cu amanuntul de produse din tutun.


Impozit pentru cistiguri din transfer de imobile mostenite, din 2006


Cistigurile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare dobindite prin mostenire si schimb ar putea fi impozitate din 2006, potrivit propunerilor Ministerului Finantelor Publice (MFP) de modificare a Codului fiscal pentru anul 2006.


Cele mai recente modificari ale Codului fiscal, intrate in vigoare la inceputul lunii iunie, prevad ca veniturile rezultate din vinzarea constructiilor si terenurilor primite cu titlu de mostenire, donatie, sau obtinute prin schimb imobiliar sint scutite de impozit. Pentru acest an, cota de impozit platita de populatie pentru cistigurile aferente vinzarilor de imobile este de 10%, urmind sa creasca anul viitor la 16%. Firmele trebuie sa achite, in urma introducerii cotei unice, un impozit de 16% din profitul obtinut prin vinzarea/cesionarea proprietatilor imobiliare. Sint impozitate cu aceste cote vinzarile de imobile cumparate cu mai putin de trei ani inainte de data instrainarii.


Ramin in afara veniturilor impozabile sumele obtinute din aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale si din transferul proprietatilor restituite prin lege. Cistigul impozabil se calculeaza ca diferenta intre pretul de vinzare si o valoare de baza calculata in functie de unul dintre urmatoarele preturi: pretul de achizitie, costul constructiei realizate de contribuabil sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobindirii utilizat de Camera Notarilor Publici (CNP) in circumscriptia careia este situat imobilul.


Din 2006, cel mult 50 de litri de tuica fara accize pentru o gospodarie


Cantitatea de tuica si rachiuri fara accize produse in gospodariile individuale ar putea fi redusa anul viitor de la 300 de litri la 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40 de grade, potrivit propunerilor Ministerului Finantelor Publice de modificare a Codului fiscal. De asemenea, finantele intentioneaza sa introduca in Legea privind Codul fiscal masura de confiscare si distrugere a instalatiilor de productie de alcool, pentru cei care desfasoara activitati ilegale de productie.


838 de milioane de euro anual la bugetul Uniunii Europene


2,4 miliarde de euro reprezinta contributia României la bugetul european in primii trei ani, a declarat, la conferinta UGIR, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea. Potrivit ministrului, noile modificari fiscale au scos la suprafata 169.000 de locuri de munca de la momentul implementarii cotei unice, fiind imbunatatite veniturile la bugetul de stat. Referitor la proiectele de infrastructura si la alte tipuri de proiecte ce urmeaza a fi implementate cu fonduri europene, Pogea a aratat ca acestea trebuie sa fie, in ordinea importantei, de interes national si european, sa produca dezvoltare si efecte economice.


Impozite majorate pentru autoturisme si locuinte mari, din 2006


Impozitele pentru locuintele cu suprafete mai mari de 100 de metri patrati si autoturismele cu capacitate cilindrica ridicata vor fi majorate anul viitor, conform propunerilor Ministerului Finantelor Publice privind modificarea Codului fiscal, prezentate marti reprezentantilor UGIR. In cazul locuintelor, valoarea impozabila a cladirii va creste cu cite 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. In prezent, impozitul anual pe cladiri este determinat ca si cota din valoarea impozabila a cladirii, nivelul fiind de 0,2% pentru cladirile din mediul rural si 0,1% pentru cele din mediul urban. Valoarea impozabila se calculeaza inmultind suprafata construita desfasurata cu valori stabilite in Codul fiscal in functie de utilitatile si materialele din care este construit imobilul. Valoarea impozabila calculata se ajusteaza numai in functie de zona in care este amplasata cladirea, numarul de etaje, anul de constructie.


Persoanele juridice platesc o cota de impozit cuprinsa intre 0,5% si 1% aplicata asupra valorii de inventar a cladirii. In ceea ce priveste mijloacele de transport, modul de calcul al impozitului va fi modificat, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 lei (100.000 lei vechi-600.000 lei vechi). Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu mimimum 150 lei (1,5 milioane de lei vechi) pe an, fata de valoarea actuala de 50 de lei. Modul actual de calcul al impozitului asupra mijloacelor de transport de persoane este tot in functie de capacitatea cilindrica, insa pe grupe de 500 de centimetri cubi. Pentru autoturisme, impozitul este de 7 lei (70.000 de lei vechi) pentru fiecare 500 cmc sau fractiune din aceasta capacitate in cazul motoarelor de pina la 2.000 cmc, si de 9 lei (90.000 lei vechi)/500 cmc pentru motoarele peste 2.000 cmc. De asemenea, taxa pentru iahturi va fi majorata de la 1.800 lei (18 milioane lei vechi) la 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi). Alte propuneri vizeaza renuntarea la plata taxei asupra succesiunii, daca incheierea procedurii succesorale a fost facuta in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor, si transformarea impozitului pe suprafetele situate in extravilanul localitatilor in venit al autoritatilor administrativ-teritoriale pe raza carora sint situate aceste terenuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS