21 C
Craiova
sâmbătă, 19 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Ploile acide si inundatiile au afectat culturile agricole

Ploile acide si inundatiile au afectat culturile agricole

Din cauza ploilor acide si a inundatiilor, culturile agricole din Mehedinti au fost distruse in proportie de 50%. Culturile de paioase, porumbul, fructele si legumele au fost afectate din cauza vremii nefavorabile. Dupa primele estimari, doar griul si pepenii verzi au avut un an prielnic.


Griul este panificabil


Productia de griu realizata anul acesta de pe cele 70.000 de hectare cultivate in judetul Mehedinti este cu aproximativ 30% mai slaba decit in 2004. Din punct de vedere calitativ, griul a avut de suferit din cauza precipitatiilor. De 70.000 de hectare de teren cultivat cu griu, producatorii mehedinteni au obtinut aproximativ 224.000.000 de kilograme la hectar, obtinindu-se in medie 3.200 de kilograme.


Directia de Agricultura Mehedinti a pus la dispozitia producatorilor spatiile necesare pentru depozitarea griului. Potrivit HG nr. 810, in spatiile special amenajate se poate depozita pentru trei luni griul obtinut in anul respectiv, dupa care producatorul este obligat sa-l ridice.


Pretul griului este foarte mic, firmele de panificatie oferind producatorilor doar 3.000 de lei pe kilogram. In aceasta situatie, oamenii prefera sa il vinda in piete sau in tirguri agroalimentare, unde o banita de griu ajunge la 100.000 de lei. Directia de Agricultura Mehedinti asigura saminta pentru anul viitor, iar in functie de comerciant pretul variaza intre 7.000 si 9.000 de lei.


Porumbul este compromis


Precipitatiile din ultima perioada au intirziat recoltarea porumbului si ar putea duce la compromiterea culturii daca ploile nu vor inceta. In Mehedinti, au fost cultivate 66.245 de hectare de porumb, iar pina in prezent s-a recoltat doar 14% din suprafata. In medie, la un hectar de teren cultivat cu porumb s-a obtinut o cantitate de 4.000 de kilograme.


In Mehedinti, 4.669 de hectare au fost insamintate cu floarea-soarelui. Pina in prezent, s-a recoltat doar 70% din suprafata cultivata cu floarea-soarelui. La un hectar s-a obtinut o cantitate de aproximativ 1.635 de kilograme.


Legumele sint aduse din alte judete


In ceea ce priveste legumele, judetul Mehedinti sta si mai rau. Inundatiile si ploile acide au distrus culturile de legume din judet. In pietele din Mehedinti nu exista rosii, ardei, vinete sau cartofi din productia proprie. Legumele sint aduse din alte judete, iar preturile sint triple.


Rosiile se vind cu 35.000 de lei kilogramul, gogosarii cu 40.000 de lei, iar castravetii cu 15.000 de lei. Cartofii sint adusi de bisnitari din alte judete si se vind cu 25.000 de lei kilogramul.


Recolta de struguri si ea a fost afectata in proportie de 50%. In vii nu mai exista nici frunze. Ploile accide au ars tot, iar struguri s-au manit aproape in totalitate. S-a recoltat doar soiurile timpurii si semitimpurii, productia fiind neinsemnata fata de anul 2004.


In pietele agroalimentare nu se gasesc decit strugurii din import, la pretul de aproape 50.000 de lei. Strugurii au fost distrusi in proportie de 60%, iar productia a fost compromisa chiar din primavara. Ingheturile tirzii si precipitatiile au distrus plantatiile cu vita-de-vie.


Anul acesta a fost prielnic pepenelui verde, producatorii practic au dat lovitura. Pietele, trotuarele au fost pline de lubenite, iar producatorii au invadat orasele din Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Motociclist din Sibiu, lovit de o mașină la Novaci

În urmă cu puțin timp, în localitatea...

ȘTIRI GdS

TikTok, plângere împotriva administraţiei Trump pentru că a blocat...

TikTok şi compania ByteDance Ltd., care deţine aplicaţia, au cerut unei curţi de justiţie americane să blocheze decizia administraţiei Trump de a...

Cum se va face poprirea electronică pe conturile datornicilor

Ca să nu le mai blocheze toate conturile debitorilor, ANAF pregătește poprirea electronică. Pentru a fi posibilă, Fiscul trebuie să aibă acces la conturile bancare ale datornicilor. Iată cum ar putea fi simplificate popririle de anul acesta.

Inițiative generoase pentru diversificarea ofertei culturale și turistice a...

35 de milioane de euro este valoarea principalelor investiții pe care Consiliul Județean le-a finalizat sau le are în derulare în domeniul...

Scrisoare deschisă adresată membrilor și simpatizanților USR

Ați auzit multe lucruri despre mine în această campanie și foarte puține dintre ele sunt adevărate. De aceea, am decis să mă...

ANAF nu mai face popriri, dar blochează temporar toți...

În cazul în care există debitori care nu și-au achitat sumele la termenele legale, Fiscul nu mai poate face popriri clasice pe conturi până pe 25 octombrie. Însă ANAF instituie popriri asigurătorii și sechestru asigurător, in cazul in care debitorul este suspect de neplata. Astfel că unii datornici nu se pot folosi de acei bani din propriile conturi.

Anișoara Stănculescu – ,,Să dăm posibilitatea craiovenilor să decidă...

Toți candidații la primăria Craiova vorbesc de smart-city, ceea ce e un lucru bun. Să digitalizăm serviciile publice, să ușurăm viața cetățenilor...