6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCopos, in campanie guvernamentala la Craiova

Copos, in campanie guvernamentala la Craiova

Patronii care doresc sa obtina informatii si consiliere pentru dezvoltarea afacerii sau pentru obtinerea de fonduri guvernamentale o pot face la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Craiova inaugurat ieri in prezenta autoritatilor locale si a mai multor directori de agentii din Bucuresti. Craiova este cel de-al doilea oras dupa Timisoara unde Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie (ANIMMC) deschide un astfel de oficiu, motivele fiind legate de problemele sociale si economice mari din aceasta zona. Conform spuselor oficialilor prezenti la inaugurare, rolul Oficiului este acela de a alcatui si gestiona baza de date cu IMM-urile din zece judete si de pregatire a mediului de afaceri pentru a face fata cerintelor Uniunii Europene dupa momentul integrarii. Printre programele care pot fi accesate de cei interesati in acest an se afla cel pentru sustinerea accesului microintreprinderilor si intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta, programul pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, pentru stimularea profitului reinvestit si cel pentru infiintarea si dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, precum si pentru organizarea de tirguri sau sustinerea femeilor antreprenori.


Au gresit comunicatul de presa


La inaugurarea de ieri era asteptat sa soseasca si vicepremierul George Copos, dar discutiile purtate la Snagov cu sindicatele si patronatele s-au prelungit, astfel ca oficialii doljeni, printre care prefectul Giugea, primarul Solomon si presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, a trebuit sa se multumeasca doar cu prezenta directorilor si presedintilor agentiilor de specialitate aflate in subordinea lui Copos. „O sa vina mai tirziu la dezbateri“, i-au consolat subordonatii acestuia. Cu toate acestea, in comunicatul de presa al ANIMMC, George Copos figura ca fiind prezent si mai facea si declaratii pe deasupra. „«IMM pot fi considerate soldati ai economiei», apreciaza vicepremierul George Copos, prezent la inaugurarea OTIMM Craiova“, se arata in comunicatul intocmit de biroul de presa al ministrului de stat. Edilii s-au intretinut timp de o jumatate de ora cu Ion Taban si Florin Ioan Rosu, consilieri personali ai vicepremierului, Ana Maria Cristina, presedinta Agentiei Nationale pentru Investitii Straine, si Gabriela Vasile, proaspat numita in functia de vicepresedinte al ANIMMC. Oficialii din Bucuresti au declarat ca George Copos si-a dorit foarte mult ca oficiul ANIMMC sa fie deschis la Craiova si nu in alt oras si i-a numit pe olteni buni intreprinzatori, lucru nu tocmai conform realitatii. Dupa ce au ciocnit o cupa de sampanie si si-au urat toate cele, cei prezenti la inaugurare s-au urcat cu mic cu mare in limuzine si s-au indreptat glont catre sediul prefecturii, unde l-au asteptat cuminti pe vicepremier sa-si faca aparitia.


Copos „a aterizat“ direct la prefectura


Desi l-au asteptat aproape o jumatate de ora, Copos nu a facut declaratii spectaculoase, rezumindu-se sa repete la nesfirsit cit de importante sint IMM-urile pentru economie si cit de preocupata este actuala guvernare pentru imbunatatirea mediului de afaceri. „Mediul de afaceri vrea stabilitate si predictibilitate si se asteapta ca si mediul politic sa mentina acest lucru. Am discutat la Snagov cu sindicatele si patronatele despre un pact fiscal de care avem nevoie cu totii referitor la strategia fiscala pentru 2006-2008“, a precizat Copos. Vicepremierul a incercat apoi sa-i convinga pe cei prezenti de bunele intentii ale guvernului, prezentindu-le proiectele de legi si modificarile pe care executivul doreste sa le implementeze pentru eliminarea evaziunii fiscale si a coruptiei. „Economia necontabilizata reprezinta peste 30% din PIB“, a spus Copos, nominalizind ca domenii unde coruptia este in floare titeiul, tutunul, alcoolul, jocurile de noroc, serviciile si vamile.


Acesta s-a aratat incintat de concluziile unui raport al Bancii Mondiale in care România este inclusa in primele zece tari in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri, principalul motiv fiind introducerea cotei unice de 16%. „Cota unica a dus la o crestere a veniturilor statului cu 17% fata de perioada similara a anului trecut si a creat peste 150.000 de locuri de munca“, a declarat Copos, care parea ca venise mai degraba in campanie electorala decit pentru a afla care sint problemele din Dolj. A fost readus insa repede cu picioarele pe pamint de patronii de IMM-uri aflati in sala, care s-au plins de instabilitatea legislativa in privinta fiscalitatii care le da peste cap orice plan de afaceri si de greutatile intimpinate la obtinerea creditelor bancare. Copos s-a disculpat repetind la nesfirsit bunele intentii ale guvernului, spunind ca este un om politic prea mic.


Ajutat si de declaratiile prefectului si ale presedintelui CJ, vicepremierul a recunoscut ca in Dolj somajul depaseste sapte, opt procente, acesta fiind principalul motiv pentru care a ales ca Oficiul Agentiei pentru IMM si Cooperatie sa fie inaugurat la Craiova si nu in alt oras din celelalte noua judete. „Puteam sa deschidem oficiul in Pitesti, mai ales ca am fost ales senator pe listele de acolo, dar e mai bine la Craiova, data fiind situatia actuala“, a incercat acesta sa-i imbuneze pe patronii prezenti in sala. Din cauza emotiei sau pentru ca inca era cu gindul la discutiile de la Snagov, Copos a incurcat Doljul cu Oltul, moment in care i s-a atras atentia discret ca a facut o greseala. Vicepremierul s-a intors la Bucuresti cu promisiunea ca directorii agentiilor aflate in subordine vor tine legatura cu autoritatile locale pentru atragerea investitiilor necesare dezvoltarii mediului economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS