12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii se gindesc sa-si vinda masinile

Craiovenii se gindesc sa-si vinda masinile

Vesti bune pentru craioveni: incepind de simbata, acestia achizitioneaza litrul de benzina cu 10 bani mai putin, iar pe cel de motorina cu noua bani mai putin. In doar trei saptamini, litrul de benzina la pompele Petrom se scumpise cu 30 de bani noi (3.000 de lei vechi). 16 bani au fost adaugati la pret in numai 48 de ore daca luam in calcul majorarile de lunea si miercurea trecuta. Cea mai ieftina benzina, cea fara plumb, ajunsese sa coste 3,68 RON (36.800 de lei vechi), adica 1,25 de euro.


In urma ieftinirii din data de 10 septembrie a pretului pe litru a tuturor tipurilor de benzina vândute de Petrom, litrul de benzina Eco Premium este de 3,63 lei, Premium fara Plumb – 3,58 lei, iar Top Premium 99 PLUS – costa cu 10 bani mai putin, adica 3,93 lei. Motorina Super Eurodiesel poate fi achizitionata cu 3,33 lei, iar Euro Diesel 3,23 lei.


O noua scumpire, cind?


Ieftinirea de simbata poate fi insa contracarata de o alta scumpire. Si asta deoarece, in general, operatorii petrolieri anunta scumpirile in funtie de cotatia petrolului, cam la o saptamina dupa ce pe piata internationala s-au produs schimbari, iar saptamina trecuta pretul barilului de titei a fost cotat la 65 de dolari pe baril. Rompetrol coreleaza, de exemplu, pretul la pompa in fiecare luni. Reprezentantii Asociatiei Benzinarilor din România au anuntat deja ca de azi (luni, 12 septembrie) e posibil sa scumpeasca si ei cu 700 de lei litrul de benzina, mai ales ca micii benzinari se aprovizioneaza de la principalul producator national. Craiovenii sint nemultumiti de acesta situatie pentru ca, spun ei, „nici nu mai stiu cit costa litrul de benzina“. „Astazi e mai scump, miine e mai ieftin. Macar o saptamina sa-l lase si ei la acelasi nivel“, a declarat un conducator auto nu tocmai incintat de schimbarile repetate ale preturilor. „Macar de data asta le-au ieftinit. Ca saptamina trecuta intrasem in panica. Daca aveau de gind sa scumpeasca benzina in continuare, eu as fi vindut masina ca nu-mi pot permite luxul de a da 4 lei noi pe litru“, a spus un craiovean ce a pus citiva litri in rezervor.


Si ingrijorarea sa este oarecum justificata avind in vedere estimarea analistilor potrivit careia, pina la sfirsitul anului, pretul la pompa ar putea depasi chiar 50.000 de lei.


Economia – sub teroarea benzinei


Scumpirile repetate au fost puse pe seama nerabdarii grupului OMV de a-si recupera banii platiti pentru Petrom, dar si pe scaderea vinzarilor pe piata din Vestul Europei. Grupul austriac exploateaza in prezent aproape in intregime zacamintele autohtone de petrol, activitate pentru care plateste statului o taxa simbolica (redeventa) nemicsorabila pina in 2014, România fiind singura tara care a dat petrolul autohton pe miinile unui investitor. Cresterea pretului la benzina are un impact economic negativ major asupra românilor. Scumpirea combustibilului afecteaza drastic bugetul familiei, care nu are alta optine decit reducerea consumului. Problema majorarii benzinei duce insa la costuri mai mari de transport implicit la produse. Scumpirea carburantilor nu prezinta insa pericol pentru atingerea tintei de inflatie pe anul in curs, dar se va resimti insa in rata inflatiei pe luna septembrie.


Sofer craiovean:


„Macar de data asta au ieftinit-o, ca saptamina trecuta intrasem in panica. Daca aveau de gind sa scumpeasca benzina in continuare, eu as fi vindut masina ca nu-mi pot permite luxul de a da 4 lei noi pe litru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS