24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele doar cu buletinul continua

Creditele doar cu buletinul continua

Noile norme ale Bancii Nationale a României (BNR) privind limitarea riscului de creditare la imprumuturile destinate persoanelor fizice au devenit efective la 27 august, prin implinirea termenului legal de aplicare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Prin adoptarea acestor norme, BNR a urmarit reducerea expansiunii creditului de consum, in special pe cele in valuta.


Hotaririle BNR au influentat insa in mod diferit bancile private din România. O parte dintre acestea au fost nevoite sa mareasca perioada de rambursare a creditelor, astfel incit rata lunara sa fie mai mica si implicit sa se incadreze in noul plafon maxim de indatorare a unui client. Altele, preconizind influenta hotaririlor BNR, au redus dobinzile nominale in lei la creditele acordate persoanelor fizice. Drept urmare, dobinda in lei pentru creditele destinate celor ce doresc sa achizitioneze produse si servicii pentru nevoi personale, intr-o anumita limita, evident, a scazut.


Strategii de marketing bancar


Pentru a nu-si pierde clientii vechi si pentru a atrage un nou segment de creditori, unele banci apeleaza deja la strategii de marketing complexe si mult mai agresive. Este cazul unei banci care la una dintre agentiile sale, amplasata intr-un centru comercial, desfasoara o campanie de promovare a creditului de consum. Potrivit acestei strategii publicitare, primii 100 de clienti, in ordinea semnarii contractelor, care achizitioneaza un produs printr-un credit de consum avind o valoare minima de 600 de lei noi, primesc cite un telefon mobil. Mai mult decit atit, anumite banci au lansat la mijlocul lunii august produse noi de creditare in valuta. De exemplu, a fost introdus un tip de credit pentru nevoi personale destinat persoanelor fizice, credit in valuta pentru care nu era necesara justificarea modului in care este utilizata suma imprumutata.


Unele banci sint intangibile


Exista insa si banci, cum este cazul acelora a caror politica de creditare se axeaza in principal pe creditele de consum in lei, care nu sint foarte afectate de masurile intrate recent in vigoare. Reprezentantii acestor institutii bancare nu anticipeaza modificari semnificative la volumul creditelor acordate in perioada urmatoare. La acestea se adauga acele institutii bancare care au un spatiu de manevra foarte mare datorita cotei de piata detinute.


In plus, potrivit reglementarilor BNR, „pentru a continua finantarea in valuta, bancile ar fi nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, de fapt sa-si suplimenteze capitalul social. O astfel de operatiune este insa foarte costisitoare, dar toate bancile sint nevoite sa faca aceasta modificare“, potrivit informatiilor obtinute de la sucursala unei banci de prestigiu din Craiova.


Optimist este si Nicolae Ristea, directorul sucursalei unei alte banci de renume, care a afirmat ca noile reglementari BNR „nu vor restringe segmentul de clienti in mod semnificativ deoarece gradul de indatorare poate fi compensat intr-o anumita masura prin fidejusori (giranti cu putere juridica mai mare), mai ales ca, potrivit noilor norme, se iau in calcul atit veniturile, cit si indatorarile cumulate ale acestora“. Nici dobinzile practicate de aceasta banca nu au fost modificate din luna aprilie, decit cu foarte mici exceptii.


Creditele „doar cu buletinul“ nu se dau batute


La sfirsitul lunii trecute aparusera zvonuri potrivit carora nu se mai acorda credite. Clientii magazinelor care permiteau achizitionarea produselor prin credite au venit in numar mare la cumparaturi. Adeptii acestui tip de shopping pot sta insa linistiti, deoarece oferta „credite doar cu buletinul“ a ramas valabila. Noutatea consta in faptul ca lanturile de magazine care comercializeaza electrocasnice au propriile firme de creditare prin care se pot achizitiona produsele. Cumparatorii trebuie sa furnizeze insa date referitoare la locul de munca, salariu si data la care au fost angajati. Daca informatiile sint veridice, doritorii de credite nu au de ce sa-si faca griji, decit poate pentru dobinda anuala perceputa, care este cu unu pina la citeva procente mai mare fata de creditul obtinut prin banca.


In cazul creditului pentru nevoi personale obtinut prin banca, clientii au obligatia sa declare pe propria raspundere alte credite, inclusiv pe cele ipotecare. Carmen Jerpelea, analist credite la un magazin de electrocasnice, afirma ca „de la intrarea in vigoare a noilor norme impuse de BNR, nu au fost clienti ale caror dosare de creditare sa fie respinse decit pe motivul nedeclararii creditelor aditionale sau existentei unor rate restante nedeclarate“. In functie de tipul de credite dorit, clientii trebuie sa prezinte la ghiseele de creditare, pe linga buletinul de identitate si declaratie, si adeverinta de venit, factura de utilitati si respectiv adeverintele de venit ale girantilor.


Alte oferte noi introduse includ cumpararea produselor cu credit si platirea unei prime rate citeva luni mai tirziu de la data incheierii contractului de credit. Pentru produsele achizitionate nu se plateste rata, dobinda si nici un cost suplimentar in luna acordarii creditului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS