24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii - mai bogati cu citeva zeci de miliarde de lei

Doljenii – mai bogati cu citeva zeci de miliarde de lei

Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj se vad nevoiti sa bage adinc mina in buzunarul statului. Zeci de miliarde de lei vor lua calea persoanelor fizice care si-au depus declaratiile de impozit pe venitul global aferent anului 2004 in urma regularizarilor efectuate de functionarii fiscului. In urmatoarele doua luni, aproximativ 70.000 de contribuabili doljeni vor deveni mai bogati cu sume cuprinse intre citeva sute de mii si citeva milioane de lei, cuantumul acestora variind in functie de veniturile pe care le-au acumulat de-a lungul anului trecut. Nu toata lumea va fi insa la fel de fericita. Pentru 5.500 de angajati a venit vremea scadentei, iar acestia va trebui sa returneze finantelor impozitele provenite din salarii si celelalte venituri, situatie care creeaza anual cele mai mari probleme angajatilor din cadrul DGFP Dolj. Pe linga problemele inerente legate de operatiunea de transmitere a banilor catre populatie, statisticile din bazele de date ale finantelor scot la iveala si situatia grava in care se afla piata muncii din Dolj. Zeci de mii de persoane au ajuns sa-si schimbe locul de munca in fiecare an, fie din cauza firmelor care dau faliment, fie din cauza patronilor care exploateaza aceasta situatie si fac concedieri dupa numai doua – trei luni de la angajare.


Pentru cei care se intrebau si asteptau cu teama „un semn“ din partea finantelor cu privire la declaratiile de venit pe care le-au depus in urma cu patru luni, „nelinistea“ va lua sfirsit in urmatoarele saptamini. Directorul executiv adjunct din cadrul DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a declarat pentru GdS ca aproximativ 70.000 de persoane din judet vor primi bani din partea statului in contul regularizarilor de impozit aplicate veniturilor realizate anul trecut. „Pe 2 septembrie am terminat operatiunea de introducere a informatiilor in bazele de date, iar pina la sfirsitul lunii vom trimite si plicurile cu deciziile de impunere si instiintarile de restituire sau de plata“, a spus Antonescu. Primii care vor afla citi bani au de primit din partea statului vor fi persoanele cu sume de pina la 1,5 milioane de lei, la care banii vor ajunge prin mandat postal, apoi cei carora li se va restitui o suma mai mare de 1,5 milioane de lei, acestia primind banii in contul personal sau direct de la Trezorerie. Ultimii pe lista sint cei care au de dat inapoi bani statului. „S-a luat aceasta decizie pentru a usura munca de la ghisee si pentru a evita cozile care s-au format anii trecuti. De data aceasta, contribuabilii din Craiova vor primi deciziile de impunere de la Imprimeria Nationala, alaturi de persoanele din alte 11 judete, iar ceilalti de la oficiile teritoriale“, a precizat Antonescu.


A crescut numarul celor care au de primit bani de la stat


Numarul persoanelor „creditoare“ la stat a crescut fata de anul trecut, iar situatia le da mari batai de cap functionarilor fiscului. Departe de a indica o imbunatatire a mediului economic si o stabilizare a pietei de munca, datele statistice reflecta, in realitate, fluctuatia si volatilitatea posturilor de munca scoase la concurs de firmele din Dolj. Daca anul trecut 28.898 de persoane au primit de la buget sume mai mici de 1,5 milioane de lei, de data aceasta numarul lor a crescut la 34.145. In total, fata de 2004, numarul contribuabililor fata de care statul are obligatii de plata a crescut cu aproape 12.000. Aceeasi situatie si in cazul celor care nici nu au de dat, nici nu au de primit, unde 5.500 de persoane nu au de-a face cu statul anul acesta, comparativ cu 2004, cind 7.410 contribuabili au scapat de intilnirile cu functionarii fiscului. Greutati mari au intimpinat finantele locale in momentul in care au incercat sa recupereze debitele de la restantieri, functionarii DGFP fiind obligati in unele cazuri sa puna sechestru pe televizoare si pe frigiderele din apartamentele restantierilor. „Anul acesta, am instituit 15 sechestre pe bunurile mobile. Pe apartamente, am evitat sa facem acest lucru, deoarece sechestrul trebuie pus la nivelul debitului“, a explicat Mihai Antonescu. Cele 5.500 de persoane care datoreaza bani statului au termen limita de plata sfirsitul lunii noiembrie, dupa care fiscul va percepe dobinzi de intirziere pe care le va aplica in functie de numarul zilelor de intirziere. Finantele vor aplica o dobinda de 0,05% pentru fiecare zi la care se va adauga o cota de penalitati de 0,6% pentru fiecare luna de intirziere. Pentru finante, banii cu pricina ar putea reprezenta un venit mai mult decit important, tinind cont de costurile mari legate de distribuirea plicurilor cu deciziile de impunere. La un pret mediu de 20.000 de lei pentru fiecare plic trimis cu recomandare de primire, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va trebui sa scoata din conturi aproximativ 1,4 miliarde de lei. Chiar daca suma nu reprezinta o investitie pentru o institutie a statului, banii s-ar putea sa le faca cu ochiul finantistilor, data fiind lipsa de venituri la buget acuzata de oficialii din Ministerul de Finante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS