14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBataie pe medicamente compensate si gratuite

Bataie pe medicamente compensate si gratuite

• Bolnavii din Tirgu Jiu obtin cu greu medicamente compensate si gratuite • Farmaciile epuizeaza foarte repede plafoanele • Pentru a dramui fondurile existente, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Gorj a repartizat farmaciile care elibereaza medicamente compensate si gratuite pe trei serii • „Degeaba exista gratuite si compensate, daca noi nu le vedem. Uite asa se moare in România. Cu zile“


Sute de cetateni au luat cu asalt ieri farmaciile din Tirgu Jiu care elibereaza medicamente compensate si gratuite. Inca de la ora 7.00, zeci de persoane se asezasera la coada la una dintre farmaciile din centrul orasului, care elibereaza medicamente in sistem gratuit si compensat. Dupa ora prinzului, coada s-a intins pina pe bulevardul Victoriei, oamenii sperind ca vor obtine citeva medicamente, pentru care, altfel, ar cheltui o multime de bani. Disperarea ca vor ramine fara medicamentele necesare i-a facut pe unii sa dea lupte grele pentru a ajunge cit mai aproape de intrarea in farmacie. „M-am plimbat pe la farmacii si abia aici am gasit toate medicamentele. Stau cu reteta in mina si ma uit la ea, ca nimeni nu vrea sa mi le elibereze. Nici nu mai stiu de cind nu mi-am facut tratamentul. Sufar de ciroza si am mare nevoie de medicamentele prescrise. Trebuie sa fac tratamentul zilnic. O sa murim cu zile in ritmul asta. Este o criza care nu se va termina niciodata. Degeaba exista gratuite si compensate, daca noi nu le vedem. Uite asa se moare in România. Cu zile“, a declarat Veronica Paun, din Tirgu Jiu.


Plafon de noua miliarde de lei pentru septembrie


Pentru a rezolva intr-un fel problema medicamentelor gratuite si compensate, CAS Gorj a repartizat farmaciile care elibereaza astfel de medicamente pe trei serii lunare. Din fiecare serie fac parte cite zece farmacii, acestea fiind situate in diferite puncte din municipiu si judet, in general, in cartierele si in zonele cu multa populatie.


Speranta Vina, sefa CAS Gorj, a declarat ca plafonul la medicamentele compensate si gratuite pentru luna septembrie este de aproximativ noua miliarde de lei. Sumele care le revin farmaciilor sint insa destul de mici, in comparatie cu solicitarile. „De la 1 septembrie au inceput sa elibereze farmaciile din prima serie. Este posibil sa se epuizeze foarte repede plafonul la unele unitati. Oamenii se inghesuie pentru ca exista teama ca vor ramine fara medicamente. Stiu ca la farmacia din centrul orasului cele doua farmaciste au fost in concediu si abia au inceput sa elibereze. Este posibil sa se fi terminat la celelalte. In doua, trei zile nu mai au bani. La rectificare am primit 42 de miliarde de lei, bani care au fost deja repartizati, inclusiv pe luna noiembrie. Pentru fiecare luna este un plafon de opt, noua miliarde de lei“, a precizat Speranta Vina, sefa CAS Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS