9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFlutur crede ca va reusi sa puna la punct mafia lemnului

Flutur crede ca va reusi sa puna la punct mafia lemnului

Se schimba regulamentul pentru atestare in exploatarea masei lemnoase, pentru ca „fii de prefect si de baroni locali“ sa nu mai masacreze padurile


Agentii economici din domeniul exploatarii lemnului urmeaza sa fie atestati in baza unor noi reglementari, a anuntat, ieri, la Suceava, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, care a adaugat ca va fi legiferat si domeniul de autorizare a gaterelor.


Flutur a spus, intr-o conferinta de presa, ca agentii economici din domeniul exploatarii lemnului vor primi atestate doar daca vor avea dotare corespunzatoare, specialisti in domeniu, autorizatie de mediu.


„A fost paradisul muncii la negru in acesti ani. Fii de prefecti, fii de baroni locali au primit atestate in România si in judetul Suceava fara sa aiba dotarile corespunzatoare cu utilaje. Nu putem sa le dam SRL-urilor de apartament autorizatii ca sa functioneze in exploatatii forestiere“, a spus ministrul agriculturii, subliniind ca acestia nu au nici specialisti silvici si nici dotari minime.


Totodata, Flutur a spus ca va fi legiferat si modul de autorizare a instalatiilor de prelucrare primara a lemnului – gaterele – care va trebui sa fie performante, iar sanctiunile pentru cei care nu vor respecta aceste prevederi vor fi cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei noi.


El a precizat ca acest act normativ a fost elaborat de Ministerul Agriculturii in colaborare cu Ministerul Economiei si Comertului.


„Avem foarte multe instalatii de prelucrare care lucreaza la un randament foarte scazut, chiar si sub 50 la suta, apoi au amplasamente neautorizate si pun in pericol anumite comunitati si primesc lemn cu documente de regim special dubioase, contribuind in lant la furt“, a spus Flutur.


Bani pentru proprietarii de paduri cu restrictii la taiere


Noua forma a Codului Silvic va contine toate actele normative privind sectorul silvic, de la administrarea padurilor la Statutul Personalului Silvic, a anuntat, de asemenea, Gheorghe Flutur.


Flutur a spus, intr-o conferinta de presa, ca noua forma a Codului Silvic va prevedea compensatii financiare pentru proprietarii de paduri carora li se impun restrictii de la taiere, aratind ca prin noua Lege a fondului funciar s-a prevazut si retrocedarea parcurilor nationale si a altor suprafete cu rol important de protectie, unde proprietarii nu vor putea taia sau vor taia restrictionat.


„Va trebui ca statul sa prevada in buget diferenta de bani pentru a compensa contravaloarea lemnului care ar fi trebuit recoltat de aici“, a spus ministrul agriculturii. El a mai spus ca Legea contraventiilor silvice prevede sanctiuni si pentru cei care administreaza padurea.


„Trebuie sa se stie ca, in primul rind, aceasta lege se adreseaza celor certati cu disciplina de mediu, dar si greselile administrative sint sanctionate contraventional“, a spus Flutur.


El a aratat ca in domeniul amenajarii padurilor a descoperit recent cazuri foarte grave cind virsta padurii a fost trecuta intentionat mai mare ca sa se poata taia mai mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS