16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiect PHARE pentru imbunatatirea conditiilor de mediu in Calafat

Proiect PHARE pentru imbunatatirea conditiilor de mediu in Calafat

Municipiul Calafat va avea un nou sistem de canalizare in urma derularii unui proiect cu finantare europeana. De asemenea, este prevazuta realizarea unei statii de epurare a apelor uzate. Lucrarile cuprinse in proiectul „Imbunatatirea conditiilor de mediu in municipiul Calafat“ au demarat pe 1 martie 2004, urmind sa se finalizeze in luna august a acestui an.


Primul dintre cele doua loturi ale proiectului cuprinde lucrari de constructii civile si instalatii necesare pentru realizarea statiei de epurare a apelor uzate, in valoare de 2.877.502 euro, iar cel de-al doilea prevede realizarea a trei obiective: extinderea retelei de canalizare a apei menajere si a statiei de pompare, extinderea retelei de canalizare a apelor pluviale si reconfigurarea canalului colector, un drum betonat de centura. Valoarea totala a lucrarilor din cadrul celui de-al doilea lot este de 2.345.750 de euro.


Consultant strain pentru proiectul din Calafat


Pentru ca lucrarile sa fie executate la standarde europene, proiectul beneficiaza de consultanta din partea societatii INOCSA INGENIERIA SL Spania, iar contractorul general este firma AEGEK SA, Atena. Proiectanti de specialitate sint societatile BIWATER Ltd si ROMAIR Ltd. Forta de munca necesara realizarii lucrarilor este asigurata in proportie de 85% de localnici, iar materialele de constructie provin in totalitate de la furnizori locali. In ceea ce priveste finantarea, aceasta este asigurata in proportie de 64,81% de Uniunea Europeana, 25,18% de Fondul National pentru Preaderare si 10,01% de Consiliul Local (CL) al municipiului Calafat. Statia de epurare a apelor uzate este amplasata in zona de sud-vest a orasului, in apropierea uzinei termice.


Proiectantul, firma BIWATER Ltd, a avut in vedere dezvoltarea sociala si economica a orasului pina in anul 2020, statia avind capacitatea sa preia dejectiile de la aproximativ 30.000 de locuitori fata de 16.000, citi are in prezent localitatea. Reteaua de canalizare va fi extinsa prin montarea a 11.900 de metri liniari de conducta PVC si prin executarea a 195 de camine de vizitare. Aceasta va prelua apele menajere de la intreaga populatie, precum si de la institutiile din Calafat. Statia de pompare a apelor menajere va fi construita in zona de vest a orasului.


Pentru refacerea retelei de canalizare a apelor pluviale vor fi montati 5.400 de metri liniari de conducta de beton, vor fi executate 118 camine de vizitare si 194 de guri stradale de scurgere si vor fi instalate conducte de racordare a gurilor de scurgere la caminele de vizitare. Apele pluviale vor fi deversate intr-un canal colector deschis. Lungimea acestuia va fi de 890 m, iar la capatul din aval va fi executata statia de pompare a apelor pluviale. Drumul betonat de centura, care este aproape finalizat, face legatura intre zona industriala si Drumul National 55A. Acesta are o lungime de 1,5 km, iar receptia partiala a lucrarii s-a facut pe 31 ianuarie 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS