29.5 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRemunerarea profesorilor participanti la examenele nationale este derizorie

Remunerarea profesorilor participanti la examenele nationale este derizorie

Ministerul Educatiei si Cercetarii, in sedinta din 23 iunie, la care au participat si conducerile federatiilor sindicale din invatamint, a prezentat proiectele pentru remunerarea personalului din comisiile pentru examenele nationale din acest an.


Este vorba despre proiectul ordinului privind salarizarea cadrelor didactice care fac parte din comisiile organizate pentru admiterea absolventilor clasei a VIII-a in invatamintul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2005-2006, proiectul ordinului privind salarizarea prin plata cu ora a cadrelor didactice care fac parte din comisiile pentru testele nationale, bacalaureat si absolvire a invatamintului profesional si postliceal – sesiunile anului 2005, proiectul ordinului de aprobare a Normelor privind plata comisiilor de examen pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante din invatamintul preuniversitar.


Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) a respins cele trei proiecte de acte administrative cu caracter normativ, considerindu-le nesatisfacatoare si insuficiente. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, apreciaza ca Ministerul Educatiei a intirziat in mod deliberat elaborarea acestor proiecte: „Sumele propuse pentru remunerarea membrilor comisiilor sint derizorii si sub demnitatea statutului de cadru didactic. Lasam la latitudinea membrilor de sindicat daca vor sa participe sau nu la aceste examene nationale“. La fel de nemultumiti sint si reprezentantii FSII „Spiru Haret“ si cei ai Federatiei „Alma Mater“.


Cadrele didactice care fac parte din comisii se vad puse in situatia de a presta munca de voluntariat.


Profesori care nu vor sa le declinam identitatea sustin ca „proiectele elaborate de ministerul de resort sint inumane, indecente, ridicole, indezirabile si depersonalizante“.


Vicepresedintele FSLI, Constantin Rada, considera ca intreaga conducere a Ministerului Educatiei trebuie sa isi revizuiasca urgent proiectele de salarizare pentru cadrele didactice „prinse“ in examenele nationale: „Intotdeauna ar trebui sa fie loc de mai bine pentru dascali. Macar sa fie platiti ca anul trecut, daca nu se poate mai mult. Insa este inacceptabil sa fim de acord cu prostitutia intelectual-financiara. Nu este exclus sa asistam la un boicot la nivel national al profesorilor la toate examenele nationale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS