17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIonut Popescu vrea sa creasca TVA la 22%

Ionut Popescu vrea sa creasca TVA la 22%

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) ar putea fi majorata, de la 1 ianuarie 2006, cu doua sau trei puncte procentuale, pentru ca una dintre problemele economiei românesti in acest moment este faptul ca oamenii au prea multi… bani, a declarat ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, intr-un interviu acordat BBC, in deja binecunoscutul lui stil de a-si prezenta intentiile prin agentii straine, si nu direct societatii românesti.


Salariile au crescut „prea mult“ in 2004


Popescu a adaugat ca o decizie privind cota standard a TVA, situata in prezent la 19%, va fi luata in perioada urmatoare.


„Atunci cind vorbim de deficitul de cont curent, de pericolul inflationist, asta inseamna un consum prea mare. Ce s-a intimplat? Inca din anul 2004 – an electoral – salariile au crescut prea mult, apoi si prin cota unica, au ramas prea multi bani la oameni, s-a dezvoltat foarte mult creditul de consum. Toti acesti factori au facut ca in România consumul sa creasca foarte mult“, a afirmat ministrul finantelor.


Cresc si alte taxe


El a adaugat ca cifra „16“ a devenit un fel de cifra magica a economiei românesti, de la 1 ianuarie 2006 urmind sa fie impozitate cu aceasta cota profitul, venitul, precum si dividendele, tranzactiile speculative imobiliare, dobinzile si cistigurile din piata de capital. Filozofia: Munciti mai mult si consumati mai putin „Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar pe de alta parte trebuie sa taxam mai mult consumul“, a mai spus Popescu.


Schimbarea la fata a ministrului finantelor


La inceputul anului, acelasi ministru avea o cu totul alta viziune despre taxare. El sprijinea cota unica de 16% si se declara ferm impotriva unei majorari a TVA, asa cum recomandase FMI la acea data. Treptat, ministrul finantelor a inceput sa se transforme intr-un fel de camatar care nu face cinste ideologiei liberale care sta la baza partidului din care el provine.


Prin primavara a venit cu ideea devansarii momentului majorarii accizelor. In loc ca acestea sa fie marite pe 1 iulie, au fost crescute de pe 1 aprilie, fortind populatia sa cumpere mai scump cu trei luni mai devreme decit era programat in calendarul stabilit cu UE. Apoi a marit taxele pe cistigurile din dobinzi si din tranzactii imobiliare si valutare. Daca atunci putea fi oarecum sprijinit, in ideea ca trebuia sa se faca o egalare a impozitelor pe cistigul de capital pentru a bloca migrarea banilor catre o piata sau alta, acum Popescu ar trebui sa dea socoteala pentru faptul ca nu a egalat si impozitul pe tranzactiile bursiere. Acum a venit rindul TVA. Efectele vor fi devastatoare. Aceasta este o taxa pe consum care se regaseste in preturile tuturor bunurilor si serviciilor. Deci vom asista la o scumpire in bloc care nu va putea fi „esalonata“ ca atunci cind se maresc tarifele administrate, ci, peste noapte, va trebui sa ne refacem toate socotelile. Daca ar fi sa ne luam dupa ce spune ministrul nostru de Finante, la cit de multi bani avem, nu ne-ar ajunge o singura noapte sa ne recalculam costurile.


Fondul Monetar e la Bucuresti


O delegatie a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti pentru a analiza cu autoritatile române ultimele evolutii macroeconomice si incadrarea in tintele stabilite, politica fiscala si bugetara, inclusiv rectificarea bugetara si proiectele bugetare pe termen mediu. De asemenea, sint discutate aspecte privind politica monetara si cea salariala in sectorul de stat, derularea procesului de privatizare, in special in sectorul energetic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS