14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZiua leului nou, descrisa de guvernatorul Isarescu

Ziua leului nou, descrisa de guvernatorul Isarescu

Denominarea decurge conform planurilor BNR, dar sint temeri ca multi oameni, cu deosebire cei virstnici, se vor incurca in socoteli


Campania de informare privind denominarea leului va continua pina la sfirsitul lui 2006, iar persoanele in virsta vor primi o data cu pensia cartonase care sa prezinte echivalentele dintre bancnotele vechi si noi, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.


Potrivit lui Isarescu, BNR a ales o campanie „care sa nu agreseze publicul“, urmarind in principal informarea eficienta asupra schimbarilor. In opinia guvernatorului bancii centrale, campania de promovare si-a atins scopul, informatiile privind taierea celor patru zerouri din valoarea actuala a leului ajungind in toate zonele tarii.


Denominarea, in grafic


„Sintem in grafic si nu avem intirzieri. Urgentele sint: tiparirea bancnotelor si baterea monedelor, reglementarea operatiunilor bancare, implementarea sistemului electronic de plati, campania de informare a publicului“, a spus Isarescu.


Guvernatorul are si o explicatie pentru tonul relativ jos cu care a fost promovata noua moneda: „Ne-am ferit de o campanie de publicitate agresiva. N-am vrut sa facem zgomot, ci sa obtinem eficienta. De altfel, in cadrul reuniunii de care am amintit s-a bucurat de apreciere optiunea Bancii Nationale pentru o campanie linistita, care sa nu agreseze publicul. O publicitate agresiva nu ne-ar fi fost de folos. Am mizat pe informatii care sa contribuie la inlaturarea oricaror temeri legate de denominarea monedei nationale“, a declarat guvernatorul. El subliniaza ca informatiile privind leul nou au ajuns pretutindeni in tara, iar mass-media au ajutat substantial la aceasta performanta.


Cresterea preturilor din rotunjire, exclusa


Raspunzind la temerile privind o eventuala „explozie“ a preturilor produsa de denominare, Isarescu a explicat ca dubla afisare a preturilor, in moneda veche si in moneda noua, inceputa la 1 martie si care va continua pina la 30 iunie anul viitor, reprezinta o metoda eficienta menita sa blocheze orice fel de tendinte de a umfla preturile. In ceea ce priveste efectul numit al „rotunjirii“ preturilor, el s-a consumat la 1 martie si, din cite se stie, in buna parte in favoarea consumatorilor.


Cum va fi ziua de 1 iulie


Isarescu estimeaza ca nu vor fi evenimente deosebite. Mai degraba, BNR se asteapta ca o buna parte a populatiei sa fie dezamagita din cauza ca vor lipsi evenimentele spectaculoase. „Va fi o zi de vineri obisnuita. Urmata de doua zile de repaos: simbata si duminica. In plus, 30 iunie si 1 iulie vor fi zile nebancare“, explica guvernatorul.


El a atras atentia ca circula o nota-pirat care vorbeste despre un blocaj bancar provocat de denominare. „Nu-i inteleg nici mesajul si nici scopul. Ziua de 29 iunie va fi zi bancara. Bancile vor lucra cu publicul. Cele doua zile nebancare, 30 iunie si 1 iulie, nu inseamna nicidecum paralizarea sistemului bancar, asa cum nu a fost paralizat sistemul nici in anii anteriori in preajma zilelor de Craciun, cind numarul zilelor nebancare a fost mult mai mare. In plus, acum, pe 30 iunie si 1 iulie, chiar daca bancile nu vor lucra cu publicul, vor lucra intens pentru a pregati trecerea tuturor situatiilor financiare in lei noi, de la 1 iulie. Va functiona sistemul de plati prin intermediul cardurilor, vor functiona bancomatele, asa ca publicul va putea obtine fie bancnote noi, fie bancnote vechi“, a explicat guvernatorul. Leul nou va intra efectiv in circulatie chiar de la 1 iulie. Atentie insa: banii vechi vor continua sa circule inca un an si jumatate, pina la 31 decembrie 2006.


Cartonase tip calendar, cu echivalente, date o data cu pensia


„Poate ca, in cazul circulatiei paralele, ingrijorarea este justificata. Asa ca Banca Nationala este pregatita sa vina in ajutorul publicului. Vom continua conlucrarea cu ziarele si cu revistele, pentru ca, in preajma zilei de 1 iulie sa republice pe spatii mari, vizibile, eventual pe coli detasabile, atit elementele de siguranta ale noilor bancnote, cit si echivalentele, incepind de la 100 de lei vechi si 1 ban nou pina la bancnota noua de 100 de lei, egala cu 1 milion de lei vechi. Vom merge chiar mai departe. Vom tipari si noi, la imprimeria BNR, astfel de echivalente, de exemplu pe cartonase mici, tip calendar, pe care pensionarii sa le primeasca o data cu pensia. Campania noastra de informare a publicului nu se va incheia la 1 iulie 2005. Va continua, in aceeasi maniera calma, lipsita de zgomot, dar, credem noi, eficienta, pina la 31 decembrie 2006“, a subliniat Isarescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS