12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFostul guvern a construit drumuri de 5.000 de miliarde de lei pe... datorie

Fostul guvern a construit drumuri de 5.000 de miliarde de lei pe… datorie

Laszlo Borbely: „Cind am reusit si noi sa umplem gropile, ne-au trasnit inundatiile“


Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, la Bistrita, ca fostul guvern nu a achitat lucrarile executate anul trecut la drumuri, lasind „mostenire“ executivului o datorie de 5.000 de miliarde de lei.


Ministrul a declarat ca problema va fi dezbatuta in sedinta de saptamina viitoare a guvernului, cind se va lua in discutie oportunitatea unui imprumut de la banci care sa fie rambursat, in 2007, de Compania Nationala de Drumuri.


Potrivit sursei citate, dupa adoptarea unei hotariri de guvern in acest sens, constructorii isi vor primi banii in cel mult doua saptamini. Borbely a spus ca, in opinia sa, anul 2006 va trebui sa fie unul al infrastructurii.


„Anul acesta, cind am reusit sa umplem si noi gropile, ne-au trasnit inundatiile, motiv pentru care nu vom putea face investitii prea mari in infrastructura. Avem insa semnale pozitive pentru anul viitor fiindca, in primele cinci luni ale anului au fost intrari la buget cu 15 la suta mai mari comparativ cu anul trecut. Avem obligatii fata de noi si fata de Banca Mondiala sa pornim programe noi“, a declarat Borbely.


In opinia sa, in programul de modernizare a infrastructurii va trebui sa intre asfaltarea unor drumuri comunale care asigura legatura cu cele judetene, dar si reabilitarea drumurilor judetene cu bani din credite externe.


Intrucit legislatia nu permite finantarea lucrarilor la drumurile comunale si cele judetene prin ministerul de resort, Borbely a declarat ca va face demersuri pentru ca acest lucru sa se schimbe. In perioada urmatoare, ministerul va accesa credite de 200 de milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru lucrari la drumurile judetene.


Vor fi continuate lucrarile la ambele autostrazi


Lazlo Borbely a declarat, de asemenea, ca vor fi continuate lucrarile la ambele autostrazi – autostrada Transilvania si coridorul IV paneuropean.


„Sint in buget 340 de milioane de dolari, se va reduce la rectificare pina la suma de 213 milioane de dolari care sint si vor fi in buget si sper ca fondurile vor fi consumate pina la sfirsitul anului. In prezent, Guvernul României are o datorie de 68 de milioane de euro. Sper ca se mai deblocheaza 14 milioane de euro din fondurile ministerului, saptamina viitoare, ceea ce inseamna ca Bechtel, chiar daca nu in ritmul in care era initial prevazut graficul, va porni mai departe“, a spus Borbely.


Potrivit acestuia, in urma cu o saptamina a trecut prin guvern un memorandum pentru 100 de milioane de euro, suma care va fi accesata de Ministerul Finantelor in cel mult o luna.


Acest lucru va permite, in acest an, efectuarea unor lucrari pina la valoarea de 213 milioane de dolari. El a mai precizat ca cele doua autostrazi „nu se bat cap in cap“.


In legatura cu Autostrada Coridorul IV – Arad – Timisoara – Lugoj – Sibiu – Rimnicu Vilcea-Pitesti – Bucuresti – Constanta, ministrul a spus ca, pina in 2008, vor fi facute doua drumuri de centura si circa 20 de kilometri de autostrada, pentru care exista finantare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS