12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFMI vrea o cota unica de 19%

FMI vrea o cota unica de 19%

• Oficialii Fondului spun ca este inca dificil de evaluat impactul cotei unice • FMI a acceptat un deficit bugetar de 0,7%, dar a adus in discutie majorarea TVA la 21%


Efectul introducerii cotei unice asupra bugetului este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura citeva saptamini sau chiar luni pina la stabilirea unui nivel de deficit bugetar, a declarat vineri, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI, din care face parte România.


„Introducerea cotei unice nu este o inovatie, dar in tari precum România, Rusia sau Ucraina este dificil de spus ce se va intimpla“, a spus Kremers.


Premierul Tariceanu a respins ideea, vehiculata de unii reprezentanti ai actualei puteri, ca una dintre conditiile incheierii acordului cu FMI ar fi introducerea impozitului agricol si cresterea impozitului pe venit de la 16 la 19 la suta.


O delegatie a FMI a sosit in România miercuri, pentru o vizita de patru zile in cursul careia reprezentantii institutiei internationale vor purta discutii cu autoritatile de la Bucuresti privind relatia cu Fondul si integrarea României in UE. Vizita nu are in vedere negocieri privind acordul cu FMI, semnat in luna iulie a anului trecut.


Varujan Vosganian, presedintele Comisiei buget-finante din Senat, le-a precizat vineri reprezentantilor Fondului ca, din punct de vedere politic, guvernul nu poate creste nici cota unica de impozitare de la 16 la 19 la suta, nici TVA, de la 19 la 21 la suta.


Potrivit Ministerului Finantelor, in urma aplicarii cotei unice de impozitare a crescut numarul de salariati platitori de impozite cu 100.000 in primele doua luni, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati in aceeasi perioada a anului 2004.


România are reputatia de a nu-si incheia acordurile


„România are reputatia de a nu incheia acordurile cu FMI. Ultimul acord a fost de fapt primul finalizat“, a mai spus directorul FMI. El a adaugat ca apreciaza intentia autoritatilor de a finaliza acordul, insa acest lucru depinde de actiunile României. In ceea ce priveste analiza impactului cotei unice, Kremers a tinut sa explice ca aceasta reprezinta o reforma importanta, in contextul in care chiar economia româneasca este in schimbare. In opinia sa, România trebuie sa manifeste in continuare prudenta in ceea ce priveste deficitele pentru a asigura o crestere economica pe termen lung, conditie pentru crearea de noi locuri de munca.


Tranzitia nu s-a incheiat


Pe de alta parte, oficialul institutiei financiare internationale a aratat ca tranzitia inca nu s-a terminat, chiar daca România a facut progrese, in principal in domeniul macroeconomic.


El a spus ca România trebuie sa treaca de la o politica de reducere a ineficientei la una de crestere a competitivitatii, mai ales ca va intra in curind in UE. Kremers a adaugat ca un punct important ramine continuarea eforturilor de lupta impotriva coruptiei, care trebuie sustinute pe termen lung.


Deficit bugetar de 0,7% din PIB


Rectificarea bugetara va fi efectuata pornind de la o tinta pentru deficitul pe 2005 de 0,7% din PIB, nivel care corespunde atit viziunii Fondului Monetar International, cit si dorintei autoritatilor române, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.


„Tabloul general dupa primele trei luni arata ca economia raspunde politicilor adoptate de actualul guvern. Prioritara este acum mentinerea echilibrului bugetar reflectat prin raportul dintre venituri si cheltuieli. De aici interesul pentru deficitul bugetar, iar nivelul de 0,7% din PIB este cel de care se apropie ambele parti“, a declarat ministrul finantelor publice, Ionut Popescu.


100.000 de salarii scoase la lumina fiscala


In comunicat se mentioneaza ca masurile recent adoptate de guvern referitoare la evaziunea fiscala, executari silite, faliment, stoparea esalonarilor si scutirilor la plata, arata o schimbare a atitudinii fata de rau-platnici. Totodata, MFP apreciaza ca aceste masuri contribuie si la cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul statului.


MFP precizeaza ca in urma aplicarii cotei unice de impozitare a crescut numarul de salariati platitori de impozite cu 100.000 in primele doua luni, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati, in aceeasi perioada a anului 2004.


Acordul va fi revizuit pina la mijlocul lunii iunie


Autoritatile române au convenit cu oficialii FMI sa revizuiasca acordul stand-by, pina la mijlocul lunii iunie, tinind cont de reducerea deficitului bugetar, a declarat vineri premierul Tariceanu.


„Evolutia economica din primul trimestru arata ca o atitudine hiperprecauta a FMI nu este justificata. Dar o precautie este totusi necesara“, a adaugat premierul.


El a subliniat ca isi doreste finalizarea acordului cu FMI, spunind ca acest lucru ar fi o garantie pentru România in relatia cu UE. O delegatie româna condusa de ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a participat, in perioada 14-20 aprilie, la Reuniunea de primavara a FMI si a Bancii Mondiale de la Washington. Popescu a declarat, vineri, intr-un comunicat, ca discutiile cu reprezentantii FMI au decurs favorabil revizuirii memorandumului suplimentar.


In perioada urmatoare, un expert al FMI va sosi la Bucuresti pentru a colabora cu expertii români la definitivarea rectificarii bugetare, urmind ca misiunea de negociatori sa vina in luna iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU