12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Leul greu“ da batai de cap comerciantilor

„Leul greu“ da batai de cap comerciantilor

La trei zile de la intrarea in vigoare a prevederilor Legii nr. 348/2004, privind denominarea monedei nationale si obligativitatea comerciantilor de a afisa preturile atit in moneda veche, cit si in cea noua (leul greu), inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au declansat actiuni de verificare a modului in care firmele au inteles sa apierijoi de reprezentantii OJPC Dolj, in magazinele cu produse alimentare si nealimentare, precum si in piata din cartierul Valea Rosie, a rezultat ca majoritatea comerciantilor s-au conformat afisind ambele preturi.


Taranii s-au conformat afisind ambele preturi


Au existat insa magazine si patiserii care pina ieri nu se conformasera legii, preturile fiind afisate doar in vechea moneda. Alti comercianti s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu au primit pina in prezent nici un fel de informatii privitoare la modul in care trebuie sa afiseze noile preturi. „Era normal sa primim si noi, agentii economici, detalii si informatii legate de afisarea preturilor. Tot ce am aflat, pina acum, a fost doar prin intermediul mass-media. Multi patroni au auzit ca trebuie afisat pretul obligatoriu cu doua zecimale, altii, dimpotriva, spun ca nu are nici un rost cind este vorba de preturi cu zerouri. De exemplu, ce sens are ca la pretul vechi de 10.000 de lei sa afisam 1,00 leu greu. Nu este suficient sa scriem 1 leu? O sa intram in contradictie cu matematicienii daca afisam1,00! De azi (ieri – n.r.) au inceput sa ne viziteze atit de la Garda Financiara, cit si OJPC, sa vada daca respectam legea. Dar nu era normal sa ne instruiasca mai intii, sa explice pe intelesul tuturor?“, a spus nemultumit Ionel Marcu, director administrativ al unei unitati comerciale.


Spre surprinderea tuturor, taranii aflati cu marfa pe piata s-au conformat cel mai bine legii privind afisarea in paralel a preturilor in cele doua tipuri de monede. „M-am rugat si eu de nepoti sa-mi completeze preturile corect. Unde-i lege nu-i tocmeala! Am mai trecut printr-o stabilizare a banilor cind eram copil. Ne obisnuim si cu astia, ca nu avem incotro. Dar nu inteleg ceva. Pina acum tot auzeam ca leii nostri vor fi schimbati cu euro, dar se pare ca intii ii transforma in lei de-astia grei, si abia apoi in euro? O sa fie o nebunie“, a spus Marioara Coanda, pensionara.


Intre 10 si 30 de milioane amenda pentru nerespectarea Legii nr. 348


Inspectorii OJPC nu au aplicat amenzi, scopul controlului de ieri fiind pentru educarea comerciantilor.


„Incalcarea prevederilor legale privind afisarea in paralel a ambelor preturi incepind cu 1 martie si pina la 30 iunie 2006 constituie contraventie si se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 10 si 30 de milioane de lei (moneda veche). Exista in continuare unitati care nu s-au conformat legii, dar le avertizam inca o data ca, in zilele urmatoare, controalele inspectorilor Oficiului pentru Protectia Consumatorului Dolj vor continua si chiar se vor aplica sanctiuni. Am avut surpriza sa vedem preturi la produse afisate doar in leul greu, dar trebuie sa stie ca afisarea in paralel a acestora este obligatorie. Depinde foarte mult de la ce valoare incepe denominarea. Daca incepe de la 1 ban, trebuie afisate si zerourile dupa virgula, de aceea este indicat ca toti comerciantii sa afiseze preturile cu doua zecimale!“, a precizat Dumitru Ionescu, inspector OJPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS