14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOJPC si Garda Financiara declanseaza operatiunea „leul greu“

OJPC si Garda Financiara declanseaza operatiunea „leul greu“

• Comisarul-sef, Dumitru Iordache, crede ca firmele care vor fi amendate vor da Garda Financiara in judecata si ar putea cistiga procesele • „Cum sa-l sanctionez, daca statul nu-mi pune la dispozitie mijloacele de plata?“, se intreaba retoric comisarul-sef


Comerciantii din Dolj intra de azi in febra controalelor si risca amenzi de pina la 30 de milioane de lei in cazul in care nu respecta legea. La nici trei zile de la intrarea in vigoare a prevederilor Legii nr. 348/2004, referitoare la obligativitatea comerciantilor de a afisa preturile atit in moneda veche, cit si in cea noua (leul greu), organele de control vor declansa o actiune de proportii pentru a verifica modul in care firmele din Dolj au inteles sa aplice legea. Directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, Petre Dumitrescu, a declarat pentru GdS ca incepind de azi echipele oficiului se vor deplasa pe teren si vor lua la puricat agentii economici. „Miine (azi – n.r.) vom pleca pe teren si vom verifica atit firmele mari, cit si cele mici pentru a vedea cum aplica legea. Daca vom constata abateri de la litera legii vom aplica sanctiunile prevazute de actul normativ“, a declarat Dumitrescu. Conform spuselor sale, actiunea declansata de OJPC Dolj a fost pusa la cale la nivel local. „Nu am primit pina acum nici o tematica in acest sens, de la Bucuresti. Controlul il facem noi“, a mai spus directorul OJPC.


Garda Financiara parca i-ar mai lasa… putin


Peste firmele din Dolj se vor abate si controalele Garzii Financiare Dolj care urmeaza sa declanseze verificarile peste doua zile. „Noi le-am dat indicatii comisarilor sa aiba in vedere si respectarea afisarii duble a preturilor atunci cind pleaca pe teren, pentru controalele pe care le desfasoara. Ii mai lasam putin“, a declarat comisarul-sef adjunct al Garzii Financiare Dolj, Traian Iana. La rindul sau, comisarul-sef Dumitru Iordache a precizat ca Garda Financiara studiaza deocamdata regulamentul de aplicare a amenzilor si a lasat sa se inteleaga ca, in prima faza, comisarii vor fi intelegatori cu comerciantii. „Deocamdata, studiem regulamentul. Am primit un fax de la Bucuresti prin care ni se aducea la cunostinta ca trebuie sa-i instruim pe comercianti atunci cind plecam in control. Noi o sa ne conformam“, a precizat Iordache. Conform spuselor sale, controalele nu vor fi lipsite de probleme, deoarece exista diferente intre comerciantii care vind angro si cei care vind cu amanuntul. „Daca in cazul celor dintii acestia lucreaza mai mult cu facturi, in cazul comerciantilor cu amanuntul acestia trebuie sa afiseze preturile in cele doua monede. Asta e, asa, o repetitie. Ce logica este cind statul nu a pus la dispozitie si moneda cu care sa faca tranzactiile?“, s-a intrebat retoric comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj. Dumitru Iordache crede ca in cazul in care comisarii vor aplica amenzi, comerciantii i-ar putea da in judecata si ar putea cistiga. „Daca nu-mi pun la dispozitie mijloacele de plata, eu cum sa-l sanctionez?!“, a mai spus comisarul-sef. Cu toate acestea, incepind de miine comisarii garzii vor pleca pe teren pentru a lua pulsul firmelor. „Am transmis faxul primit de la Bucuresti catre toate sectiile arondate, ca sa-l studieze si pentru ca fiecare comisar sa-l aiba in geanta atunci cind pleaca pe teren“, a concluzionat Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS