8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieUn elev din Craiova, admis la Academia Navală din SUA

Un elev din Craiova, admis la Academia Navală din SUA

Cornel Victor Barbu, elev al Colegiului Militar din Craiova, a fost admis la United States Naval Annapolis (FOTO: Claudiu Tudor)

Performanță pentru un elev al Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. Cornel Victor Barbu a fost admis la Academia Forțelor Navale din Statele Unite ale Americii, fiind singurul elev din țară care a reușit acest lucru. Tânărul este din Băile Herculane și a studiat primii doi ani la Colegiul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, iar începând cu anul școlar 2016 – 2017 s-a mutat la Craiova. Acum este absolvent și se pregătește pentru un nou an universitar, care va debuta în scurt timp, pe 19 iunie. Într-un interviu acordat GdS, Cornel Victor Barbu a dezvăluit în ce au constat probele pentru admiterea la Academia din SUA, dar și ce l-a determinat să îmbrace haina militară încă de la absolvirea gimnaziului.

GdS: Ai fost admis la Academia Forțelor Navale din SUA. Ce probe ai susținut?
Cornel Victor Barbu: Pe 6 noiembrie am susținut un test de limba engleză la care era obligatoriu să obțin 85 de puncte din maximum de 100 de puncte. Pe 7 noiembrie am avut probele sportive, pe 8 noiembrie am avut testul psihologic și pe 9 noiembrie am avut vizita medicală și interviul cu cadrele militare din Statele Unite. Toate testele s-au susținut la București. Au ales câte un admis principal și câte o rezervă. Am fost admis la United States Naval Annapolis.

GdS: Cum te-ai gândit să te orientezi spre această academie?
C.V.B.: La începutul anului școlar au fost chemați 10% dintre cei cu cele mai bune rezultate și ni s-a spus că avem șansa să dăm examene să mergem în Statele Unite. Eu când am auzit nu am mai stat pe gânduri, pentru că știam că ai mei mă susțin în tot ceea ce fac. L-am sunat pe fratele meu, care este și el cadru militar, și a zis să nu ratez această șansă.

GdS: Cum ai îmbrățișat haina militară?
C.V.B.: Știam că în liceele militare chiar se învață carte și de aici poți să pleci cu cunoștințe generale temeinice. M-am gândit că, dacă aș rămâne în civil, poate nu m-aș trezi dimineața să merg la ore și am ales liceul militar. Fratele meu a zis că mai bine ar fi să rămân acasă, adică să fac un liceu civil și apoi să urmez academia. Bunicii au zis la fel, dar apoi am decis eu. Am vrut să cred că sunt mai bun și decât fratele meu. În clasa a VIII-a am început pregătirea și am mers la Colegiul Militar „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, unde am făcut clasele a IX-a și a X-a și apoi în clasele a XI-a și a XII-a m-am transferat la Colegiul Militar din Craiova.

GdS: Cum ți s-au părut testările pentru Academia din SUA, mai dificile?
C.V.B.: Da, în special probele sportive. De exemplu, trebuia să arunc cu mingea de baschet la 28 de metri, am avut de făcut 75 de flotări în două minute, 95 de abdomene în trei minute, am avut de alergat pe distanța de 1.600 de metri în șase minute.

GdS: Și pe partea de cunoștințe generale?
C.V.B.: La partea de cunoștințe generale nu a fost foarte greu. Am avut de susținut un examen în limba engleză, fiind solicitat un nivel de engleză mai avansat decât cel care se studiază în liceu, iar la matematică la ei este mai ușor, dar se bazează mult pe logică.

GdS: Te vei întâlni acolo cu alți colegi din țară sau cu români care sunt în ani mai mari?
C.V.B.: La United States Naval Annapolis nu a mai fost admis de mulți ani un român. Mai sunt alți doi elevi care se vor îndrepta însă spre alte academii din SUA, unul de la Câmpulung Moldovenesc și altul din Alba Iulia.

Mă voi întoarce în țară pentru a lucra în Armata Română

GdS: Ai susținut bacalaureatul?
C.V.B.: Da, am susținut bacalaureatul în sesiunea specială pentru olimpici pentru că trebuia să fiu absolvent de liceu ca să încep cursurile academiei. În SUA, cursurile încep pe 19 iunie. La ei vacanța de vară este în luna mai.

GdS: Ești pregătit pentru ce te va aștepta acolo?
C.V.B.: Când aveam cinci ani am văzut un film cu armata americană și atunci când am ieșit afară le-am spus copiilor că vreau și eu. Am văzut că era foarte greu, dar și eu sunt pregătit să mă adaptez.

GdS: Te vei întoarce în țară, după ce termini studiile din SUA?
C.V.B.: Studiile acolo durează patru ani. Prin contract sunt obligat să revin în țară și să folosesc ceea ce am învățat acolo pentru armata română?

GdS: Cum îți vezi cariera după ce vei termina Academia? Unde vei lucra, în Constanța sau în Marele Stat Major?
C.V.B.: Mi-aș dorit să lucrez la București, în Marele Stat Major.

GdS: Ți-ai dori să aduci noutăți în armată?
C.V.B.: Da, aș vrea să introduc elemente noi, să îmbunătățesc tehnicile, tacticile de luptă și să lucrez pe partea aceasta de inginerie, să fac ceva specific pentru că sunt foarte mulți oameni care pleacă.

GdS: Cum te vezi totuși peste 20 de ani, în carieră?
C.V.B.: Îmi place să fiu pe câmpul de luptă și mi-aș dori să am în subordine un pluton bine pregătit și sunt conștient că, dacă mergem la luptă, nu vom supraviețui toți, dar dacă asta îți place asta faci.

GdS: Cum a fost perioada liceului la Craiova?
C.V.B.: Am legat aici prietenii care vor fi pentru toată viața. Sunt trei băieți care au plâns gândindu-se că nu ne vom mai vedea atât de des. Mă voi întoarce în țară în vacanță și de sărbători.

GdS: Ai avut susținerea lor?
C.V.B.: Mereu m-au încurajat. De fiecare dată înainte de a pleca să susțin o probă veneau și mă îmbrățișau. Într-o seară, pe când eram acolo, la ora 21.00, am primit un filmuleț de susținere realizat de ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS