14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuRăzvan Ciurescu, olimpic de aur

Răzvan Ciurescu, olimpic de aur

La doar 14 ani, Răzvan Ciurescu, elev la Școala gimnazială „Traian“ din Craiova, a reușit să obțină medalia de aur la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, desfășurată la Gura Humorului, în perioada 2 – 5 februarie. Performanța a fost obținută chiar de la prima lui participare. Managerul școlii, Maria Dașu, spune că este un elev care are peste 100 de premii la diverse concursuri de științe exacte. Într-un interviu acordat pentru cititorii GdS, Răzvan a dezvăluit faptul că pentru el școala este locul care doar dă startul învățării și că pune mult accent pe studiul individual. Vrea mereu să știe mai mult decât se predă la clasă. Răzvan are obiective clare. A pornit pe un drum care să îl ducă spre o universitate de top din lume.

Răzvan Ciurescu, elevul de la Școala gimnazială „Traian“ din Craiova, medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

GdS: Răzvan, ai obținut o medalie de aur la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică… Ce reprezintă pentru tine acest premiu și ce a reprezentat concursul?
Răzvan Ciurescu: Acest premiu reprezintă pentru mine un imbold să muncesc și mai mult pentru că anul viitor o să trec la categoria seniori, iar această olimpiadă reprezintă pentru mine un complex de științe care studiază structura universului, evoluția acestuia din perspective matematice și fizice, cred că este o știință importantă și cred că și un domeniu de viitor.

GdS: Astronomie nu se studiază deloc la școală. Cum ai început să cochetezi cu acest domeniu?
R.C.: Atracția către astronomie vine din atracția mea către matematică și fizică, iar cel care mi-a deschis drumul spre astronomie este profesorul Nicu Ion, în prezent pensionar. L-am întâlnit la Palatul Copiilor Craiova, când eram în clasa a IV-a, unde frecventam cursurile cercului de informatică. Atunci am văzut un anunț despre cursuri de astronomie. Știam că este ceva complicat, care depășește programa școlară, dar am decis să încerc să studiez această știință. În prezent, lucrez cu mentorul meu, căruia aș vrea să îi mulțumesc, domnul profesor Georgescu Octavian, profesor la Colegiul Național „Carol I“, care m-a îndrumat cu foarte multă dăruire pe drumul spre medalia de aur.

GdS: Te-a ajutat în vreun fel pentru concurs și ceea ce înveți la școală?
R.C.: Astronomia și astrofizica depășesc cu mult manualele școlare, dar mie mereu mi-a plăcut să văd ceea ce este departe de cărțile și tabla de la școală. Pentru mine, științele reale reprezintă un hobby, căruia îi dedic mult timp și nu este neapărat ceva ce ține doar de mediul școlar.

Mă atrag științele complexe

GdS: Ce materiale ai folosit pentru a te pregăti?
R.C.: Prima dată am lucrat subiectele de la edițiile anterioare și probleme mai simple deoarece am vrut să am o perioadă de acomodare. După aceea, am lucrat probleme de la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică. Am căutat probleme de astronomie mai complicate, care necesitau cunoștințe de mecanică cerească, trigonometrie sferică și așa mai departe.

GdS: Sunt domenii destul de complexe…
R.C.: Da așa este, dar tocmai această complexitate mă atrage spre studiul acestor științe.

GdS: Este greu să te pregătești în aceste domenii?
R.C.: Da este foarte greu. Am vrut de multe ori să renunț deoarece sunt noțiuni care depășesc uneori cu mult chiar și programa de liceu, dar mereu am simțit o voce care îmi spune să merg mai departe, chiar dacă anumite formule, anumite ecuații depășeau limita gândirii. Dar tocmai lupta cu mine m-a adus aici.

Școala dă startul învățării, acasă trebuie să aprofundăm

GdS: Medalia de aur este singura medalie obținută până acum?
R.C.: Nu, am mai obținut și anul trecut la faza națională a olimpiadei de fizică medalie de bronz. Am participat la această olimpiadă sub atenta îndrumare a doamnei profesor Pirtea, de aici, de la școală. Fizica m-a ajutat foarte mult să înțeleg astronomia și astrofizica deoarece cele trei discipline -matematica, astronomia și fizica- sunt mai mult decât surori.

GdS: Mai sunt și alte discipline care ți-au plăcut și la care ai participat la concursuri școlare?
R.C.: La matematică mereu am participat la olimpiada județeană și matematica reprezintă prima sursă de științe pe care un elev o întâlnește în școala primară. De asemenea, am fost și la olimpiada de lingvistică în clasa a V-a și am ajuns până la faza națională. Olimpiada de lingvistică este o competiție care pune în valoare mai mult logica decât cunoștințele și este destul de distractivă.

GdS: Și pentru olimpiada de lingvistică trebuie să te pregătești acasă pentru a deveni campion deoarece materia nu este în programa școlară…
R.C.: Școala reprezintă, de fapt, startul învățării, iar studiul se petrece acasă. La școală întâlnim mai mult un ajutor din partea unor oameni dedicați, cum sunt profesorii de aici, de la Școala gimnazială „Traian“, care susțin excelența, care cu dăruire ne predau cunoștințe, dar acasă noi trebuie să le aprofundăm.

GdS: Când ai început să participi la concursuri și câte premii ai? Care sunt cele mai dragi premii?
R.C.: Am început să particip la concursuri încă din clasa a III-a. Am fost la competițiile de matematică. Cred că am obținut un număr mare de premii, peste 100, dar nu asta contează, nici ce scrie pe ele, ci mai mult dăruirea și pasiunea cu care au fost luate și munca din spatele lor. Cele mai dragi premii cred că sunt medalia de aur de anul acesta și medalia de argint de la olimpiada de fizică de anul trecut.

Îmi doresc să studiez la o universitate de top

GdS: În prezent, ești în clasa a VIII-a. Peste câteva luni trebuie să optezi pentru un liceu. Care va fi alegerea ta?
R.C: Spre deosebire de majoritatea elevilor de clasa a VIII-a nu sunt foarte speriat de evaluarea națională deoarece toată lumea trece prin acest examen, care testează capacitățile pe care toți trebuie să le avem. Nu capacitățile suplimentare sau cine știe ce cunoștințe au vreun avantaj. După ce o să trec de acest examen cred că o să optez pentru Colegiul Național „Frații Buzești“, deoarece este o instituție care susține excelența și are în fiecare an calificări la toate fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

GdS: Te-ai gândit și la profilul pe care îl vei alege? De fapt, ce obiective ai prin alegerea Colegiului Național „Frații Buzești“?
R.C.: Obiectivele mele sunt să ajung la profilul matematică -informatică, dar și să continuu pregătirea pentru competițiile de matematică, astronomie și astrofizică și să ajung la o fază internațională. Vreau și să intru în diverse activități de voluntariat, să reușesc să am un portofoliu cât mai bun pentru a putea să fiu admis la o universitate cât mai bună din străinătate.

GdS: Ai planuri și pentru universitate. Ce universitate ai dori să urmezi?
R.C.: Sincer aș dori să studiez în America, fie la Harvard, fie la MIT sau la Princeton. Dacă ar fi să studiez în Europa, aș opta între Cambridge și Oxford. Inițial am fost impresionat de dotarea lor tehnică și, de asemenea, am auzit că cei mai buni elevi sunt admiși acolo. La aceste universități accentul se pune mai mult pe capacitățile cognitive și pe capacităție oneste, deoarece nu există lucruri incorecte. De asemenea, studiul se face mult mai degajat și profesorii se interesează foarte mult de studenți. Foarte multe date despre aceste universități le-am aflat atunci când am fost în lotul lărgit al României pentru Astronomie și Astrofizică, unde m-am întâlnit cu olimpici internaționali care deja au fost admiși la aceste universități. După ce voi studia acolo îmi doresc să revin în România pentru a schimba tot ceea ce ni se reproșează, pentru a arăta că și aici sunt oameni valoroși și de încredere.

GdS: Spuneai că vei alege profilul matematică-informatică. Îți place și informatica?
R.C.: Nu am ajuns să studiez în profunzime cunoștințele de informatică, de aceea îmi doresc să ajung la Colegiul Național „Frații Buzești“ pentru că acolo este și o echipă foarte bună la informatică și aș vrea să văd și inteligența simulată pe un calculator.

GdS: Dacă vei alege Colegiul „Frații Buzești“ înseamnă că ai numai zece și la clasă?
R.C.: Da, dar oricum pentru mine notele nu reprezintă un nivel de inteligență, ci mai mult caut să particip la ore și să înmagazinez anumite informații care să mă ajute în viață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS