10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuCiprian Urican este încântat de proiectul CSU Craiova

Ciprian Urican este încântat de proiectul CSU Craiova

_DSC0007

Numit în urmă cu aproximativ trei săptămâni în funcția de director tehnic al echipei secunde și al Centrului de copii și juniori al CS Universitatea Craiova, Ciprian Urican (foto) a avut destul timp să se familiarizeze în Bănia fotbalistică și să-și facă o idee asupra potențialului găsit la gruparea olteană. Lector al FRF din 2011 și formator de antrenori, Ciprian Urican a explicat în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“, de la Alege TV și Radio Sud, planul său de „bătaie“, astfel încât pepiniera alb-albastră să producă fotbaliști cât mai mulți pentru prima echipă.

Alexandru Vîrtosu: Cum ați ajuns în Bănie?
Ciprian Urican: Am venit datorită lui Silviu Bogdan, care a insistat după ce am terminat activitatea la Academica Pitești, având acolo funcția de director tehnic. Cum noi am cedat locul, mă reîntorsesem acasă, la Timișoara. Silviu a insistat foarte mult, m-am întâlnit cu reprezentanții conducerii executive a CS Universitatea Craiova, cu Felix Grigore, mi-au spus ce doresc dânșii, am explicat cum văd și eu lucrurile ce trebuie făcute și totul a fost în regulă.
A.V.: Ați fost solicitat și de cei de la ACS Poli Timișoara în această perioadă…
C.U.: Da, așa este, dar am ales Craiova. Am avut ocazia să lucrez cu patronul de la Academica Pitești, care nu este om de fotbal și am avut o anume libertate în modul de abordare a fenomenului și același lucru l-am întâlnit la Craiova. Asta m-a atras! În plus, și pentru mine este o onoare că am ajuns aici, pentru că CS Universitatea Craiova este cu adevărat un club important al fotbalului românesc, cu oameni de adevărată valoare. Și pentru mine este o provocare.
A.V.: Cum găsiți Bănia?
C.U.: În plină reconstruc­ție. Am văzut macheta noului stadion. Va fi unic în țara noastră și, de fapt, tot proiectul care mi s-a prezentat este unul care te motivează. Momentan este relativ greu de lucrat la ceea ce se vrea, pentru că sunt condiții improprii, dar asta știam de la început. Avem răbdare, pentru că, începând de la iarnă, lucrurile se vor schimba în ceea ce privește infrastructura. În rest, am ales Craiova bazându-mă pe oamenii pe care i-am cunoscut.
A.V.: Cât contează în ceea ce înseamnă pornirea în noul proiect faptul că nu avem multe terenuri de pregătire foarte bune?
C.U.: Ne afectează destul de mult, dar din vară va fi altceva. Filosofia mea este bazată pe o posesie prelungită a mingii, ori în momentul în care vrei perfecționarea tehnicii trebuie să ai un teren bun. Sunt adeptul unui fotbal ofensiv și am scris și o carte în acest sens: „Gool – 183 de moduri de a înscrie“.

Încântat de ce a găsit la copii și la „satelit“

A.V.: Cum vi se pare munca depusă până acum la centrul de copii și juniori și echipa a doua?
C.U.: Am găsit niște oameni extrem de pasionați pentru munca pe care o fac pentru creșterea copiilor, cărora nu le-a fost și nu le este ușor, dar iubesc ceea ce fac. În plus, sunt și buni profesioniști. Avem un staff foarte bun, avem o colaborare bazată pe încredere și pe responsabilitate față de obiectivele pe care ni le-am trasat.
A.V.: Ați luat contact și cu cei de la echipa a doua?
C.U.: Da, i-am cunoscut pe băieți și spun că avem un grup foarte bun. Obiectivul s-a schimbat față de anul trecut. Trebuie să avem un model viabil, pe care trebuie să-l atingem și dacă se poate să-l depășim. Modelul nostru este clubul Ajax Amsterdam, unul dintre cele mai prolifice din lume, iar eu am avut ocazia să stau și să studiez acolo. Pe mine nu mă interesează neapărat rezultatele, nu vreau să ardem niște etape prea repede pentru a obține anumite rezultate. Obiectivul nostru este să creștem și să formăm fotbaliști, ca an de an să putem alimenta echipa mare. Niciodată nu o să putem să promovăm în bloc o echipă, dar anumite elemente da și trebuie să avem grijă de aceste elemente. Primul obiectiv pe care îl avem acum este ca până anul viitor să furnizăm minimum doi jucători echipei mari. Ca idee, să fiți siguri că nu vom neglija nici rezultatele.

„Vom folosi sistemul 4-3-3 la întreg centrul de juniori“

A.V.: Cât ați stat la Amsterdam?
C.U.: Două săptămâni și câte zece ore pe zi am urmărit ce se petrece la Ajax, am discutat cu toată lumea și am cules foarte multe informații. Au fost foarte deschiși oamenii cu mine, nu ascundeau nimic. Pentru Ajax, cel mai important este centrul juvenil. Aia este coloana vertebrală a clubului. Echipa mare este vârful, dar „industria“ este acolo, la centrul de juniori. Antrenorii de la club sunt foști jucători ai Ajaxului, iar copiii se antrenează pe același teren cu prima echipă și folosesc aceleași principii în joc și în pregătire. Părinții stau departe de teren, nu au voie să stea pe margine ca să strige la copii sau să se creadă antrenori, cum se întâmplă pe la noi. Ca idee și noi vom folosi sistemul 4-3-3 la întreg centrul de copii și juniori.
A.V.: Acest model olandez s-a dorit implementat și de Ovidiu Stângă, dar nu a apucat, pentru că a plecat de la echipă. Dumneavoastră pe ce perioadă ați semnat cu CS Universitatea Craiova?
C.U.: Am contract un an, cu drept de prelungire. Vin la un club mare și vreau să facem ceva bun, iar echipa a doua îmi doresc să ajungă într-un eșalon superior peste un an. Atâta timp cât am o provocare foarte mare, cum este aici, sunt motivat, chiar dacă eu n-am lucrat efectiv cu juniorii până acum. Am lucrat cu foarte mulți tineri la echipele de seniori, este adevărat, dar atâta timp cât lucrurile se fac bine nu avem cum să nu reușim. Importanți sunt antrenorii și copiii de acolo și, bineînțeles, linia metodică pe care le-am dat-o.

Planul de lucru, bine structurat

A.V.: Cu ce ați început la CSU?
C.U.: Cu metodică și o să lucrăm în continuare și structura tip a ciclului săptămânal. Între cinci și opt ani va prima aspectul ludic, de joacă, de plăcere. De la 9 la 13 ani, vom pune accentul pe tehnică, pe relații tehnice, în sensul că vom forma triunghiuri în teren. În orice caz, tactică mai puțin la nivel de sistem de colectiv, dar tactică individuală da, foarte multă chiar. Între 13 și 15 ani vom da atenție necesităților naturale, de creștere a copiilor în ceea ce privește aspectul fiziologic, comportamental, încercăm să-i formăm pentru că în adolescență pot să aibă anumite rătăciri. De la 16 ani în sus vom lucra la fel ca echipa de seniori: tehnică, tactică multă, situații de joc. Cam așa am împărțit planul și lucrăm deja la grupele de vârstă respective.
A.V.: Cum vedeți noul sistem competițional de la juniori republicani, cu acea grupă de „Elită“?
C.U.: Competiția va fi mai puternică. Grupările care își permit să joace în „Elită“ e clar că au echipe bune, înseamnă că au și cei mai puternici jucători și numai jocurile puternice ne ajută să creștem. Cluburile care nu-și permit să țină pasul financiar nu trebuie să încurce întrecerea. Fotbalul profesionist nu este pentru toată lumea, este pentru cine poate.
A.V.: Cum vedeți seria a patra din Liga a III-a, în care activează CSU II?
C.U.: E o serie care ne convine. Se poate juca fotbal aici, arbitrajele sunt de o calitate superioară și găsim terenuri bune, deci putem să progresăm. Trebuie să subliniez un lucru: CS Universitatea II Craiova beneficiază de jucători extrem de valoroși la centrul de copii. Am remarcat că toate grupele au jucători care ies în evidență, sunt tehnici, gândesc, sunt superiori, iar noi trebuie să avem grijă de toate aceste „bijuterii“. Viitorul sună bine, cam asta e concluzia după o primă evaluare făcută de mine.

„Totul se bazează pe respect“

A.V.: Ce înseamnă formarea antrenorilor, pentru că este una dintre misiunile dumneavoastră?
C.U.: Eu fiind și lector al FRF, iar de curând am participat la primul curs din România pentru formatori de antrenori sub girul UEFA, îmi revine responsabilitatea de a educa și îndruma tehnicienii în meseria lor. Este foarte important, și asta le-am spus-o tuturor, să uite faptul că au fost fotbaliști. Una este să fii fotbalist, alta antrenor. Sunt două meserii total diferite. Fotbalistul este individualist, iar antrenorul trebuie să gândească pentru colectiv și din acest punct de vedere lucrurile devin foarte grele pentru unii. Trebuie să stăpânească anumite metode, începând cu cele pedagogice, apoi pe cele de instruire… Eu am venit cu alt model de a lucra în cadrul academiei și unul dintre obiectivele noastre este educația. Dacă se poate să iasă fotbaliști mari este un lucru extraordinar, dar, în primul rând, trebuie să fie oameni. Nu avem nevoie doar de antrenori pe teren, noi suntem educatori în primul rând, iar cu echipa pe care o am (Daniel Mogoșanu, Victor Naicu, Nelu Petrişor, Mugurel Gușatu, Marian Calafeteanu, Dumitru Barbu, Bogdan Vrăjitoarea, Tibi Lung – n.r.) deja formată sunt convins că o să facem o treabă bună.
A.V.: Veți fi un fel de bau-bau pentru antrenorii de la centrul de juniori?
C.U.: Nu, voi fi prietenul lor, dar totul se bazează pe respect și trebuie să fie focusați pe atingerea obiectivelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS