11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuGabriel Mogoș, managerul spitalului CF Craiova: „Reușim să ne menținem pe linia de plutire“

Gabriel Mogoș, managerul spitalului CF Craiova: „Reușim să ne menținem pe linia de plutire“

Managerul spitalului, dr. Gabriel Mogoș, spune că spitalul trebuie să integreze ambulatoriul și să crească adresabilitatea
Managerul spitalului, dr. Gabriel Mogoș, spune că spitalul trebuie să integreze ambulatoriul și să crească adresabilitatea

Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova este singura unitate sanitară din Dolj atestată de minister pentru efectuarea examinărilor medicale şi psihologice privind siguranţa transporturilor. De-a lungul timpului, spitalul a pendulat între Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor, fapt ce a dus la instabilitate. În prezent, unitatea spitalicească se află sub aripa Ministerului Transporturilor. Managerul spitalului, dr. Gabriel Mogoș, a vorbit într-un interviu despre situația financiară și despre investițiile de care unitatea sanitară are neapărată nevoie.
GdS: Care este situația Spitalului CF în prezent?
Gabriel Mogoș: Este tendențios să spunem că în spital este haos. Din prima zi în care am venit în această unitate spitalicească, pe care o cunosc foarte bine încă de pe vremea când eram student, am încercat să găsesc soluții și să deblocăm situațiile la care nu se găsise încă o soluție de ani întregi. Este adevărat că în perioada în care Spitalul CF a trecut de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătății și invers, când nu am mai avut o direcție medicală puternică ci doar un compartiment medical, nu am mai avut nici Casă de Asigurări proprie și a fost mai greu. Însă, față de alte spitale CF din țară, noi reușim să ne menținem pe linia de plutire, chiar dacă am întâmpinat și întâmpinăm greutăți legate și de investiții, și de salarii. Este adevărat că întregul proces prin care a trecut spitalul ne-a afectat pe fiecare, însă este departe de adevăr a spune că în spital este haos.
GdS: Spitalul este dator sute de mii de lei, dar nu primește ajutor de la guvern?
G.M.: Faptul că spitalul nu primește ajutor de la guvern este adevărat. Din punct de vedere legal, spitalul nu are cum să primească bani de acolo. Ajutorul pe care spitalul CF îl poate primi este doar de la coordonatorul principal de credite, adică Ministerul Transporturilor. Vom vedea dacă, în continuare, vom rămâne aici sau nu. Sursele noastre de finanțare sunt două: contractul cu CAS Dolj și veniturile proprii ale spitalului. În această perioadă poate concurența noastră din mediul privat sau public încearcă să arunce pe piață anumite zvonuri. Se spune că ne-am închide, că am trece în grija nu știu cărei autorități locale, că ne-am uni cu nu știu ce spital sau că ne-am desființa, că avem datorii de zeci de miliarde (lei vechi – n.r.). Nu este așa. Datoria noastră în prezent este în jur de 300.000 de lei.

„Ar trebui să susținem laboratorul propriu pentru că ar fi profitabil pentru spital“

GdS: Există discuții aprinse între medicii din spital și dumneavoastră, managerul, pe marginea unui contract de achiziție de servicii cu laboratorul de analize medicale Gral. Cum comentați acest lucru?
G.M.: Eu am intrat în concediu de paternitate pentru un an începând cu luna iunie. Este adevărat că spitalul a avut un contract pe o perioadă de zece ani cu Gral Medical. Este vorba de un contract făcut la nivelul Ministerului Transporturilor, care a fost încheiat nu doar la nivelul spitalului din Craiova, ci la nivelul mai multor spitale din țară și care în această toamnă a expirat. Eu nu am avut nici o discuție aprinsă legată de acest contract, deoarece am revenit în funcție acum opt zile, iar încheierea contractului și procesul de predare-primire între Gral și spital s-a făcut înainte ca eu să vin din concediu. Până să plec în concediu, am încercat să fac un studiu de fezabilitate și să văd ce ar însemna externalizarea acestui serviciu sau soluția de a păstra propriul laborator. Acum sunt în proces de analiză a laboratorului, încercăm să facem o listă de venituri și cheltuieli prin care să vedem cum ar sta situația dacă am lucra cu propriul laborator. Ținând cont că nu s-a mai investit în spital, cred că ar trebui să susținem laboratorul propriu pentru că ar fi profitabil. Urmează să discutăm în Consiliul de Administrație și la minister și vom lua o decizie. Sper să învățăm din greșelile făcute timp de zece ani.
GdS: Având în vedere situația financiară a spitalului, v-ați gândit ca și în acest an să trimiteți o parte din oameni în concediu fără plată?
G.M.: Astfel de măsuri au fost luate încă de anul trecut, când am fost nevoiți să dăm concedii fără plată pentru două zile. Au existat numeroase întâlniri la Consiliul Județean Dolj și discuții inclusiv cu ministrul sănătății de atunci, Eugen Nicolăescu, unde s-a discutat faptul că bugetul pe care spitalele îl aveau nu acoperea salariile. Au fost făcute eforturi de către CAS, autoritățile locale și ministere și am reușit să acoperim salariile. Acum, în funcție de adresabilitatea pe care o avem și în funcție de banii pe care îi primim de la Casă, vom analiza situația și vom vedea ce decizii putem să aplicăm pentru a găsi o soluție cât mai sigură pentru angajați. În prezent, nu se pune problema concediilor fără plată.

„Avem o nevoie acută de investiții“

GdS: În spital nu au mai fost făcute investiții majore de zeci de ani, aveți un plan de investiții, poate vă gândiți să accesați și fonduri europene?
G.M.: Avem o nevoie acută de investiții. Avem promisiuni de la Ministerul Transporturilor, dar, deocamdată, nu am primit nici un ban. Este vital să investim în anumite sectoare ale unității și să înlocuim aparatura veche. Fiind un manager care a lucrat și în privat și care a accesat fonduri europene, încerc să agăț tot ce se poate aplica din privat la stat și să aplic pentru fonduri. Este puțin mai greu în sistemul public să faci investiții pentru că te lovești de lipsa banilor atunci când vrei să schimbi ceva. Să nu uităm că noi am avut și un proces de revendicare a spitalului care ne-a blocat timp de șapte ani. Abia anul trecut s-a terminat și am câștigat noi, și până la acea dată a fost imposibil să facem investiții și să accesăm fonduri. De când s-a terminat procesul, nu au mai fost linii deschise pentru accesare de fonduri europene. Din câte am aflat de la ADR și de la forurile care oferă aceste fonduri, axele sunt închise, urmând ca de anul viitor să se deschidă și vom încerca să aplicăm.
GdS: Cum stă spitalul Clinic Căi Ferate din punct de vedere al aparaturii?
G.M.: Spitalul are două secții importante: chirurgie și medicină internă, dar are și policlinica. Avem nevoie de investiții.  Atâta timp cât a existat bugetul de stat, am încercat să folosesc acest buget pentru investiții în policlinică. Din păcate, nu am putut să folosesc banii din acest buget pentru investiții în partea de spital. Normal că odată cu cerințele europene ar trebui să investim mai mult în partea de spital, în aparatură, fie că este linia laparoscopică sau aparat de radiologie. Am făcut cunoscut acest lucru ministerului. Întreaga secție de medicină internă are nevoie de investiții, dar și partea de imagistică. Ultimele investiții în spital au fost făcute în urmă cu 10-20 de ani.

„În primul rând, îmi doresc stabilitate“

GdS: Ambulatoriul din spital nu este integrat în spital, iar medicii din policlinică nu pot opera în spital. Cum v-ați gândit să rezolvați această situație?
G.M.: Nu se pune problema că nu se poate opera atâta timp cât ambulatoriul nu este integrat. Eu am ridicat la nivelul Ministerului Transporturilor problema integrării ambulatoriului, dar răspunsul a fost că și înainte toate spitalele din subordinea lor au funcționat cu ambulatoriu neintegrat și că, deocamdată, vom funcționa la fel, urmând ca după o analiză să se decidă cum este mai bine. Așteptăm să vedem care este decizia.
GdS: Ce planuri aveți?
G.M.: În primul rând, îmi doresc stabilitate și orice angajat al spitalului își dorește asta. Suntem sătui să fim tot timpul pe drumuri între ministere. Este important să avem un minister care să investească, să ne asculte problemele. Important este să investim, să accesăm fonduri europene. Am vorbit și cu cei de la Clubul Rotary și ne-au promis că o să ne aibă în vedere pentru sponsorizări. De asemenea, vrem să integrăm ambulatoriul și să încercăm să creștem adresabilitatea, numărul contractelor pe medicina muncii și siguranța circulației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS