Muzeul de Artă Craiova va sărbători o nouă ediție a „Zilelor Craiovei” cu expoziția „Din Craiova, cu patimă: fantaști, excentrici, ambițioși”.
Expoziția își propune să arunce o privire mai scormonitoare în viețile unor concitadini din alte timpuri, mai precis să abordeze aspecte ale existenței acestora, asupra cărora, de obicei, nu se insistă în biografiile oficiale și școlare.
Așadar, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României Dolj, pe 30 mai, ora 15.00, se deschide în Sala Oglinzilor, expoziția „Din Craiova, cu patimă: fantaști, excentrici, ambițioși”. Expoziția cuprinde lucrări de pictură, sculptură, fotografii și documente, referitoare la personalități craiovene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
Prezenți, în expoziție, prin portrete, caricaturi, busturi, efigii, sau documente, vor fi foști primari, profesori, proprietari, politicieni, avocați, poeți și artiști, având ca numitor comun preocupări bizare, manii sau înclinația spre zaveră. Cu nume ca Nicolae Romanescu, Alexandru Macedonski sau C.D. Fortunescu foarte mulți dintre noi sunt cu siguranță familiarizați, dar vor fi amintite, cu acest prilej, nume cu rezonanțe mai puțin notorii, a căror prezență în peisajul craiovean a contribuit din plin la culoarea locală.
Lucrări inedite
Diverse apucături pitorești ale unor personaje ilustre din târgul Craiovei sunt consemnate în voluminoasa corespondență comercială a secolului XIX, dar și în multe scrieri cu caracter memorialistic sau biografic, acestea reprezentând sursele documentare care îmbogățesc portrete precum cele ale lui G. M. Fontanini, Petru (Pera) Opran, C. M. Ciocăzan, sau V. G. Paleolog. Vom descoperi, printre altele, cum activitatea oficială a unui serios profesor și om de știință poate fi dublată de interese dubioase – cum ar fi cercetările spiritiste, că un avocat cult și filantrop, e în același timp un mizantrop, plin de excentricități, iar un profesor scorțos, cu origini ardelene, reușește să reboteze într-un viguros avânt latinist, câteva generații de craioveni.
Astfel, de la geambași ce-și înmormântau iepele favorite cu cortegiu și muzică funerară, la conspiratori împotriva monarhiei și insurgenți anarhiști, toți sunt pregătiți să vă spună poveștile lor, dacă veți vizita Palatul Jean Mihail.
Durata expoziției: 30 mai – 6 iulie 2025
Curator: Laura Tiparu, muzeograf.
Citește și: (VIDEO) Craiovean arestat preventiv după ce a condus băut