33.7 C
Craiova
vineri, 19 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaÎncă un titlu de Tezaur Uman Viu pentru Călușul din Dolj

Încă un titlu de Tezaur Uman Viu pentru Călușul din Dolj

Cel de-al doilea titlu onorific de Tezaur Uman Viu a fost primit de un călușar din județul Dolj. Este vorba de vătaful călușarilor din ceata de la Dăbuleni, Dumitru Șotorog.

În cadrul programului TEZAURE UMANE VII, ediția a XII-a, 2024, călușarul doljean Dumitru Șotorog se regăsește pe lista publicată de Ministerul Culturii la poziția a 13-a, domeniul: spiritualitate – dansator (călușar), nr. DPC 1965 / 21.03.2024.

Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU unui număr de 14 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

Despre Dumitru Șotorog

„Originar din Dăbuleni – Dolj, Dumitru Șotorog zis Mitriță este un etalon pentru dansul călușeresc și o autoritate în ce privește performarea Călușului tradițional, arhaic care evidențiază atât calitățile coregrafice ale călușarilor din Dăbuleni dar și valențele vindecătoare ale dansului și ritualului călușeresc. Dumitru Șotorog a jucat Călușul încă de copil, în 1988 devenind membru al cetei conduse de Gheorghe Iufu, iar din 1994 este vătaful călușarilor dăbuleni. Recunoașterea măiestriei sale și a autorității în ce privește dansul călușeresc o are și din partea celor care organizează proiecte culturale dedicate și care i-au acordat premii atât personale cât și cu ceata pe care o conduce.“  Amelia Etegan – manager C.J.C.P.C.T. Dolj.

Această nouă recunoaștere a valorii Călușului doljean vine la 14 ani de la primul titlu de Tezaur Uman Viu, care a fost acordat în anul 2010 lui Nicolae Veleanu, vătaful Cetei din comuna Giurgița și cu câteva zile înainte de Alaiul Călușului Oltenesc“ – ediția a XXIV-a, din Duminica Rusaliilor, proiect spectacol stradal organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, sub egida Consiliului Județean Dolj, având ca partener Primăria și Consiliul Local Craiova.

Și pentru titlul de Tezaur Uman Viu acordat vătafului Cetei de călușari din comuna Giurgița – Dolj, Nicolae Veleanu, demersurile au fost făcute tot  de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. În cazul lui Nicolae Veleanu titlul a fost decernat post-mortem în noiembrie 2012.

Doljul are trei titluri

Județul Dolj are în acest moment 3 titluri de Tezaur Uman Viu, două ale călușarilor Nicolae Veleanu și Dumitru Șotorog și unul acordat rapsodului Ion Crețeanu în anul 2020.

Programul Tezaure Umane Vii vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Demersurile pentru acest titlu de Tezaur Uman Viu au fost făcute de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj prin Amelia Etegan – manager și Cătălin Petrișor – referent, la recomandarea și cu sprijinul Primăriei Orașului Dăbuleni.

Citește și: Olt: Accident pe DN 65-E574. Șoferul a fost rănit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS