16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFiii lui Gabriel Garcia Marquez au publicat un roman neterminat al tatălui lor

Fiii lui Gabriel Garcia Marquez au publicat un roman neterminat al tatălui lor

Fiii lui Gabriel Garcia Marquez au publicat un roman neterminat pe care regretatul autor a vrut să-l „distrugă”.

Ultimul roman al lui Gabriel García Márquez, „Memories of My Melancholy Whores”, a fost publicat acum 20 de ani. Moștenirea regretatului autor columbian nu s-a încheiat aici.

După moartea sa în 2014, o lucrare neterminată a rămas depozitată la arhiva sa personală de la Universitatea din Texas. Este vorba de până la cinci schițe la care a lucrat câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în ultimii ani ai vieții sale.

Miercuri, ziua în care García Márquez ar fi împlinit 97 de ani, romanul acum terminat, „Până în august”, a fost publicat de fiii autorului Rodrigo și Gonzalo García.

Gabriel García Márquez între cei doi fii ai săi
Gabriel García Márquez între cei doi fii ai săi

Dar, după cum recunosc cei doi în preambulul cărții, García Márquez nu a vrut ca lucrarea să fie lansată. „Această carte nu funcționează”, își amintesc că le-a spus tatăl lor înainte de moarte. „Trebuie distrus.”

După ce a revizuit manuscrisele, familia sa a stabilit că acestea conțin esența scriitorului care a captivat atât de mulți cititori de zeci de ani. În carte, fiii lui García Márquez recunosc că publicarea acesteia a fost un act de „trădare”. Dar Gonzalo a spus într-o conferință de presă că nu a fost adăugat nimic care să nu fie inclus în diferitele schițe ale romanului lăsate de tatăl său.

„Romanul a fost puțin împrăștiat într-un anumit număr de originale, dar a fost complet”, a spus el la prezentarea cărții la Institutul Cervantes din Madrid.

„Nu este la fel de rafinat ca cele mai mari cărți ale sale”, a adăugat Rodrigo: „Dar, așa cum spunem în prolog, are cu siguranță multe dintre caracteristicile remarcabile ale tatei. Proză frumoasă, cunoaștere a ființei umane, putere de descriere”.

García Márquez a suferit de demență

García Márquez a lucrat la roman câțiva ani până când a început să sufere de demență. Pierderea memoriei autorului columbian i-a subminat încrederea în opera sa, au spus fiii săi.

„Nu a păstrat niciodată cărți nepublicate”, a spus Rodrigo. „Fiecare carte pe care nu a terminat-o și de care nu a fost mulțumit a fost distrusă. Deci, faptul că nu a distrus această carte, cred, este și un semn că a devenit puțin indescifrabilă pentru el. Un Gabo (așa cum era alintat García Márquez) complet ori ar fi terminat cartea, ori ar fi distrus-o.”
Amplasat într-o locație neidentificată din Caraibe, „Până în august” o urmărește pe protagonista Ana Magdalena Bach în timp ce face o excursie anuală pe insula unde este înmormântată mama ei.

În fiecare an, în timp ce se află acolo, „pentru o noapte eroina își ia un nou amant”. Editorul cărții Penguin Random House a descris romanul ca o „meditație profundă asupra libertății, regretului, autotransformării și misterelor. Este o carte de dragoste.”

Romanul postum a apărut din manuscrise datorită perfecționării editorului și agentului literar Cristóbal Pera. El a editat ultimele două cărți publicate de García Márquez în timpul vieții sale.

Fiii lui García Márquez au confirmat că nu există alte romane neterminate în depozit, potrivit CNN. „Toată lucrarea lui Gabo este acum disponibilă cititorilor săi”, a spus Gonzalo.

Citește și: Caricaturistul oltean Gogu Neagoe, premiat de IPA Secția Română

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS