22.6 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaBooklook, amalgam de scrieri umoristice de calitate

Booklook, amalgam de scrieri umoristice de calitate

A apărut numărul 48/2023 al revistei internaționale de literatură umoristică Booklook.

Publicație trimestrială avându-i ca director pe Mihai Batog-Bujeniță și redactor-șef pe Eugen Deutsch, revista își propune să promoveze umorul de calitate și să aducă un zâmbet cititorilor asaltați zilnic de știri deseori contradictorii și alarmiste.

După cum am mai subliniat, una este să fii informat cu privire la ce se mai întâmplă pe glob sau în țară și alta să fii supus unei canonade mediatice pe cât de asidue, pe atât de inutile, în care panica și raționamentul indus, pre-determinat par a se simți la ele acasă.

Cel mai bine a sesizat și amendat asta Mark Twain, numai că celebrul umorist și satirist american o făcea acum mai bine de un secol, negândindu-se, probabil, cât de actuală va fi butada sa în anul 2023: ”Dacă nu citești presa, ești neinformat. Dacă o citești, ești dezinformat”.

Booklook își propune, indirect, să ajute publicul să revină mai repede la starea inițială, în care tonusul optimist și buna-dispoziție predomină.

Ediția este deschisă cu un binemeritat omagiu adus cunoscutului umorist Dorel Schor, colaborator constant al publicației, plecat recent în drumul către veșnicie, adus de membrii Asociației Literare Păstorel Iași.

Pentru a familiariza cititorul cu umorul fin, rafinat și caustic al celui care a fost Dorel Schor, oferim câteva aforisme:

Ca să trăiești mult trebuie să ai multă răbdare!

Sala era pe jumătate goală (pesimistul). Sala era pe jumătate plină (optimistul). Tot un drac” (realistul).

Un cuvânt nou – anonimizat. Autorul, anonim.

Mi-au spus să-mi văd de treaba mea. Dar eu nu aveam nicio treabă.

Toate horoscoapele ni se potrivesc. Prin rotație.

Am două vești, una bună și una adevărată.

Educația… Cine-i prost să dea bani pentru ceva care nu se vede ?!

La unii fața devine mască, la alții masca devine față.

Din ”duelul sonetiștilor”, susținut de Mircea Trifu și George Corbu, redăm de asemenea câteva fragmente reprezentative:

”Invidia se cerne în urzeala/Simţirilor adânci şi-apoi se suie/Spre a gândirii aspră cetăţuie./Nu-i curmă nimeni, spre coşmar, spirala” (Mircea Trifu, Invidia).

”E-o măsură, pare-se, în toate/Deci cată-n tot ce faci să ai măsură…/Fă din blestemul tău literatură/Şi nu numaidecât o nedreptate”. (George Corbu, Învățătura).

O epigramă savuroasă semnată de Eugen Deutsch: Politica la zi.

”Mulți se luptă astăzi pentru

A ne demonstra cu fapta

Că gruparea stânga- dreapta

E-o politică de centru”.

Și una ”de sezon”, semnată Mihai Batog-Bujeniță, sub titlul ”Rondelul toamnei poetului”, apărut și în limba spaniolă în traducerea poetului chilian Mario Castro Navarrete: ”În proză plâng, nu ca Iocasta,/Blocând poetice porniri,/Nu pot să-mi onorez nici casta!/Cu crize şi şomaj, scumpiri,/Mă-nnebuneşte toamna asta!” (fragment).

Mai puteți găsi în cuprins materiale scurte de proză, aforisme, poezii, epigrame, caricaturi, având un numitor comun: umorul autentic.

Dar și un eseu extrem de serios, ”Volumele de epigramă”, semnat de M.B. Bujeniță.

Clasicii Khayam și Topîrceanu nu lipsesc nici din acest număr, conferindu-i o garanție în plus a calității.

Recomandăm ediția cititorilor dornici de evadare din cotidian, iar ca îndrumare suplimentară nu putem decât să spicuim, din cuprins, catrenul semnat de Mihai Caba:

”BOOKLOOK”

Cu „Booklook”-ul nu-i de şagă,

De te prinde, n-ai scăpare,

Eşti captiv o zi întreagă,

Dar şi-n cele următoare.

Autor: Mihai Gîndu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS