25.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFilarmonica Oltenia va prezenta Dangerous Beauty

Filarmonica Oltenia va prezenta Dangerous Beauty

Filarmonica Oltenia va prezenta Dangerous Beauty, mâine, de la ora 19.00, sub bagheta maestrului Jin Wang, cu violonista Simina Croitoru. Titlul concertului se referă la lucrarea lui Pablo de Sarasate „Melodii lăutărești” pentru vioară și orchestră.
De o frumuseţe seducătoare şi o virtuozitate debordantă. ”Poemul pentru vioară şi orchestră” de Ernest Chausson este ca o povestire în care se disting momente dramatice, lirice şi de înseninare.

Programul serii va începe cu:

  • ”Cinci miniaturi pentru orchestră” de Rainer Bischof, compoziție prezentată în primă audiție la Craiova,
  • se va încheia cu ”Simfonia a IV-a în Fa minor” de Piotr Ilici Ceaikovski, dedicată drept recunoștință „celei mai bune prietene”, Nadejda von Meck, aristocrată protectoare a literaturii și artelor.

Jin Wang – dirijor

Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing. A urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager.

La începutul carierei a fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös. A beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. Este primul dirijor de origine chineză care a câştigat opt competiţii internaţionale. Esteâ primul dirijor asiatic care a fost profesor la Stockholm Royal Academy of Music. Este și primul dirijor de origine chineză – director general muzical în Germania.

În ianuarie 2021, a finalizat teza sa de doctorat despre lucrările lui Gustav Mahler la Universitatea Națională de Muzică din București. În tipar sunt și două cărți ale sale: „Analiza simfoniilor lui Mahler” și „Arta dirijatului”. Din 2016, este directorul artistic al Orchestrei simfonice „Haydn” din Viena.

Simina Croitoru – violonistă

Simina Croitoru este, din anul 2020, doctor în muzică, titlu obținut la Universitatea Națională de Muzică București (conducător de doctorat, violonistul și prof. univ. dr. Gabriel Croitoru). Încă de la vârsta de șapte ani a fost laureată a unor concursuri naționale și internaționale de vioară. Printre cele mai importante premii obținute, de-a lungul timpului, se numără Premiul I absolut – „Citta di Stresa” Italia și Premiul I – „Jeunesses Musicales” București.

A susținut recitaluri în săli importante, precum Ateneul Român, Sala Palatului, Sala Dalles, Sala Radio. A evoluat în compania majorității orchestrelor filarmonice din România. A susținut concerte alături de orchestre simfonice din alte țări.
Simina Croitoru a realizat înregistrări pentru radio și televiziunile din România și din Italia. A efectuat turnee de recitaluri și concerte în Europa, Mexic și China.

Citește și: Dolj: A bătut o familie și a ajuns după gratii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS