22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaExpoziție de icoane și furci de tors, la Târgu Jiu

Expoziție de icoane și furci de tors, la Târgu Jiu

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a vernisat marți expoziția de artă tradițională la Sala „Florin Isuf” a instituției.

Acesta este deschisă până pe 15 februarie și este semnată de etnologul Pompiliu Ciolacu. În cadrul expoziției sunt disponibile icoane de vatră, icoane pe lemn și furci de tors. Creatorul obiectelor expuse, managerul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu, spune că este o expoziţie pentru a se cunoaşte mai bine icoana de vatră și de către cei care nu aveau foarte multe informații despre de ea până acum. Județul nostru este foarte bogat în arta tradițională și trebuie să ținem cât mai mult de obiceiurile din moși strămoși. Născut în satul Măceșu din apropierea orașului Târgu-Cărbunești (acolo unde a și făcut un muzeu al crucilor împreună cu colegii de la CJCPCT Gorj), Pompiliu Ciolacu spune că a ales prin ceea ce face să promoveze tradițiile și obiceiurile din străbuni.

Furcile de tors

Furcile de tors sunt uneltele cele mai folosite de femeile din trecut. Etnografii precizează că furca de tors este un obiect moştenit încă din perioada precreştină, cu semnificaţii strâns legate de sărbătoarea de Dragobete. Dintotdeauna furca de tors a avut un rol social important, fiind primul obiect făcut cadou fetei de către feciorul cu care urma să se logodească. Din punct de vedere tehnic, furca este o unealtă folosită pentru prelucrarea materiei prime (lâna) prin tors.

Managerul CJCPCT Gorj a avut la nivel național numeroase expoziții, dar a câștigat și foarte multe premii la concursurile la care a participat. Pompiliu Ciolacu este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala București și a publicat până acum două cărți având ca subiect icoana de vatră. Publicul este așteptat în perioada 7-15 februarie să vadă expoziția de artă tradițională semnată de Pompiliu Ciolacu la Sala „Florin Isuf” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România Asociația Filiala București Artă plastică religioasă și restaurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS