8.3 C
Craiova
joi, 30 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCulturaFlorin Piersic împlinește 87 de ani

Florin Piersic împlinește 87 de ani

Florin Piersic împlinește astăzi 87 de ani. Actorul a fost felicitat de familie și de colegii săi de breaslă, dar și de ministrul Culturii. 

Florin Piersic va celebra împlinirea a 87 de ani la teatru, alături de o colegă de scenă, nimeni alta decît colega sa din spectacolul Străini în noapte, Medeea Marinescu.

Lucian Romaşcanu afirmă, într-un mesaj de felicitare adresat maestrului Florin Piersic, la împlinirea a 87 de ani, că acesta nu este doar „actorul carismatic”, ci, prin complexitatea personalităţii sale, „o reală instituţie”.

„Cariera uluitoare a sărbătoritului zilei mă îndeamnă să afirm că Florin Piersic nu este doar actorul carismatic, iubit de public, ci, prin complexitatea personalităţii sale, o reală instituţie. Pentru tot ceea ce sunteţi şi aţi făcut pentru cultura română, vă urez sănătate, linişte şi gânduri bune, Maestre!”, a transmis ministrul Lucian Romaşcanu, conform unui comunicat al Ministerului Culturii.

Îndrăgitul actor Florin Piersic, simbol şi reper pentru cinematografia românească, este, la ceas aniversar, în gândurile tuturor celor care îl preţuiesc şi îi sunt alături.

„Iubit şi admirat de generaţia sa, a reuşit să devină un exemplu şi pentru cei mai tineri, având abilitatea de a se adapta şi reinventa neîncetat, de-a lungul anilor. De la Harap Alb, la Mărgelatu sau Anghel Şaptecai, uriaşul artist este, totodată, o figură familiară şi plăcută celor mai mici dintre spectatori. Actor de film, radio şi televiziune, a creat roluri inconfundabile, reuşind cu măiestrie să se facă remarcat şi apreciat atât în dramă, comedie, tragedie sau filme cu caracter istoric”, precizează ministerul.

Celebru atât în filme, dar și în piese de teatru

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (în prezent, UNATC), debutul său având loc pe scena Teatrului Naţional din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul” şi cu Alexei din „Tragedia optimistă”, informează Ministerul Culturii.

În cinematografie a avut o activitate prodigioasă, făcându-şi debutul cu filmul „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase. „Neamul Şoimăreştilor”, „De-aş fi… Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Fraţii Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureştilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care personalitatea şi harul lui Florin Piersic au dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.

Primul român cu stea pe Walk of Fame-ul autohton

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar în 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În luna decembrie 2006, Florin Piersic şi-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări şi un interviu, iar trei ani mai târziu a înregistrat discul de autor „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.

Totodată, Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul autohton din Piaţa Timpului din Bucureşti (31 ianuarie 2011) şi cetăţean de onoare al oraşelor Oradea şi Iaşi.

CINEMARATON îl aniversează timp de 3 zile pe maestrul Florin Piersic

Cu o viață de film, dedicată în mare parte filmului, Florin Piersic împlinește astăzi, 27 ianuarie, 87 de ani. Pentru a marca ziua sa de naștere și pentru a bucura mii de români, CINEMARATON a pregătit un maraton de 3 zile dedicat lui Piersic.

De astăzi 27 ianuarie până duminică, CINEMARATON va difuza peste 60 de ore nonstop cu cineinterviuri și filme în care vă veți reîntîlni cu personajele cărora marele nostru actor le-a dat nemurirea: Harap-Alb, Pintea, Anghel Șaptecai sau Mărgelatu.

Pentru iubitorii filmului românesc și ai celui care ne încânta ori de câte ori îl vedem, CINEMARATON a pregătit spre difuzare și celebrele producții EU, TU ȘI OVIDIU – un film de Geo Saizescu (Vineri, ora 22.15), PARAȘUTIȘTII – un film de Dinu Cocea (Sâmbătă, ora 21.45) și ELIXIRUL TINEREȚII – un film de Gheorghe Naghi (Duminică, ora 13.15).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS