6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaSpectacolele lunii ianuarie la Naţionalul craiovean

Spectacolele lunii ianuarie la Naţionalul craiovean

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță deschiderea programului de spectacole al anului 2023, aducând în fața publicului producții apreciate de critica de specialitate și de iubitorii de teatru. Vor fi spectacole care au avut premiera în timpul pandemiei fiind, astfel, mai puțin reprezentate în sala de spectacol în ultimele două stagiuni.

AVARUL de Moliere în regia lui Felix Alexa și scenografia Andradei Chiriac se va juca în data de 12 Ianuarie , ora 19.00, la Sala „Amza Pellea”.

Cea mai recentă premieră a Naționalului, spectacol jucat cu casa închisă încă de la premieră, îi are in distribuție pe actorii Claudiu Bleonț, Cerasela Iosifescu, Alex Calangiu, Costinela Ungureanu, Nicolae Poghirc, Cătălin-Mihai Miculeasa, Iulia Colan, Cătălin Vieru, Angel Rababoc, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, alături de Ovidiu Cârstea și Bogdan Oprănescu.

Outfitul Șearpelui” şiVIVA LA VULVA!”

Andrea Gavriliu semnează regia artistică și coregrafia celor două producții: „Outfitul Șearpelui” și „VIVA LA VULVA!” care vor avea reprezentații în zilele de 14 și 15 Ianuarie 2023. Ambele spectacole sunt bazate pe texte aparținând lui Marius Aldea, iar muzica este compusă de Mihai Dobre.

Outfitul Șearpelui”, programat pe 14 ianuarie, ora 19.00 și 15 Ianuarie, ora 20:30, la sala I.D.Sîrbu, îi are în distribuție pe Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, George Albert Costea, Cătălin-Mihai Miculeasa, Claudiu Mihail,Vlad Udrescu .

În data de 15 Ianuarie, ora 19:00, Romanița Ionescu, Ramona Drăgulescu, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba și Irina Danciu performează pe scena sălii Amza Pellea în cadrul spectacolului „VIVA LA VULVA!”, un poem coregrafic în care șase femei dau glas, în mod invers cronologic, etapelor prin care le trec corpurile de-a lungul vieții.

OEDIP REGE

În zilele de 18, 19 și 20 Ianuarie ne bucurăm de întâlnirea cu un spectacol eveniment al stagiunii 2022-2023 semnat de doi creatori de geniu din elita teatrului mondial : Declan Donnellan(regie) și Nick Ormerod (scenografie): OEDIP REGE de Sofocle.

Spectacolul îi are în distribuție pe Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi, Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol.

Spectacolul „OEDIP REGE” s–a bucurat de un imens succes în cadrul Festivalului Național de Teatru, București 2022, fiind ovaționat de publicul prezent la Teatrul Național “I.L.Caragiale”, cu prilejul celor două reprezentații susținute.

câine cu om.câine fără om”

Pe 21 Ianuarie 2023 la Sala „I.D.Sîrbu”, la ora 19:00 se joacă „câine cu om.câine fără om” pe texte de Lia Bugnar, Dan Coman, Simona Goșu, Maria Manolescu, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim Regia, conceptul video și universul sonor sunt semnate de Radu Afrim iar scenografia îi aparține Irinei Moscu.

câine cu om. câine fără om” este cel de-al patrulea spectacol pe care Radu Afrim îl montează la Naționalul craiovean, după „Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonić, „Casa cu suricate” de David Drábek și producția „Inimă și alte preparate din carne” de Dan Coman, câștigătoare a Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020.

Distribuția este formată din Alex Calangiu, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Geni Macsim, Alina Mangra, Claudiu Mihail, Cătălin-Mihai Miculeasa, Raluca Păun, Tamara Popescu, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Adrian Tudor, Mihai Viță.

Pentru rolurile din spectacolul „câine cu om. câine fără om”, Tamara Popescu și Vlad Udrescu au fost nominalizați la Premiile pentru Cea mai bună actriță, respectiv Cel mai bun actor în rol secundar, la ediția 2022 a Premiilor UNITER.

Spectacolul „câine cu om.câine fără om” a fost reprezentat în Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2022, Reuniunea Teatrelor Naționale Chișinău 2022 și a deschis Festivalul Național de Teatru București 2022, aducând un public numeros în Sala Studio a Teatrului Național “I.L.Caragiale.

Spectacol muzical cu Zoltan Butuc

De Ziua Culturii Naționale, craiovenii sunt invitați să fie complicii întru muzică și poezie ai actorului și cântărețului Zoltan Butuc. Îndrăgostit de poezia românească autentică, Zoli ne propune un spectacol muzical de intensități și rafinament pe versurile lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Grigore Vieru, Vasko Popa, Dorin Liviu Zaharia, Sanda Nicucie, Maria Firoiu.

Evenimentul va avea loc duminică, 15 ianuarie, de la ora 12.00, în foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”.

Programul artistic al lunii ianuarie se încheie în data de 24 Ianuarie la Sala I.D. Sîrbu cu recitalul „De la OVIDIU la MIHAI EMINESCU” susținut de maestrul Emil BOROGHINĂ, societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Spectacolul face parte din PROGRAMUL POESIS, deținător al premiului special acordat de UNITER în anul 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS