28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaSimfonia a IX-a de Beethoven şi recital de lied la Filarmonica Oltenia

Simfonia a IX-a de Beethoven şi recital de lied la Filarmonica Oltenia


Săptămâna aceasta, au loc la Filarmonica ”Oltenia” Craiova două evenimente muzicale, Recital de lied cu mezzoprana Claudia Codreanu și pianista Diana Dembinski-Vodă și Simfonia a IX-a pentru soliști, cor și orchestră de Ludwig van Beethoven, sub bagheta dirijorului german Maxilimilian Haberstock.

Astăzi, de la ora 19.00, la Filarmonica Oltenia spectacolul va debuta cu un recital de lied cu Claudia Codreanu (mezzosoprană) şi Diana Dembinski-Vodă (pian).

În program:

  • George Crumb: “The Sleeper”, pe versuri de Edgar Allan Poe
  • Nicolae Coman: “L’ amor tal volta”, pe versuri de Miguel Marti i Pol
  • Olivier Messiaen: “Doundou Tchil” din ciclul „Harawi”, pe versuri de O. Messiaen
  • Diana Dembinski-Vodă: “Uvedenrode”, pe versuri de Ion Barbu
  • John Cage: “The Wonderful Widow of Eighteen Springs”, pe versuri de James Joyce
  • Dan Dediu: “Un timbru bărbatesc” pe versuri de Joachim Ringelnatz
  • György Ligeti: “Öt Arany-dal” (Cinci cântece pe versuri de Janos Arany) – nr. 1 şi 3
  • Felicia Donceanu: “Balet”, pe versuri de George Bacovia
  • Witold Lutoslawski: “Cinci cântece” pe versuri de Kazimiera Illakowicz – nr. 1, “Marea” şi nr. 2, “Vântul”
  • Christian Alexandru Petrescu: “S’ amor non e” pe versuri de Francesco Petrarca

Hărți sonore, trasee imaginare dar şi reale, un automat cu suveniruri de călătorie, concerte, conferințe, instalație audio-vizuală online, reality show cu lectură-ruletă, muzică electronică, un film de animație 3D cu muzică din 13 țări, improvizație pe bicicletă, concert-ocol şi o călăuză cu bagaj sonor, evenimente multimedia, cărți poştale cu muzică imaginară şi o parcare în miez de jazz – iată evenimentele pregătite de cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară care se desfăşoară între 6 şi 13 noiembrie 2022 sub tema „ATLAS”, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Constanța, Ploieşti, Piteşti şi Iaşi.
Pentru 2022, an în care Societatea Internațională pentru Muzică Contemporană (ISCM) aniversează un centenar de existență, MERIDIAN propune tema „ATLAS”, orientată în jurul conceptului de CĂLĂTORIE – fie prin diverse părți ale globului, fie prin diverse curente şi tendințe estetice.

Joi, de la ora 19.00, Filarmonica Oltenia va prezenta un concert vocal-simfonic/ Stagiunea HOPE Season, sub bagheta dirijorului german Maximilian Haberstock.
Prima audiţie a Simfoniei nr. 9 în Re minor, op. 125, pentru solişti, cor şi orchestră, a avut loc la Viena, în cadrul unei „academii” dedicate exclusiv lui Beethoven. Succesul a fost triumfal, s-ar putea spune revoluţionar. Beethoven a fost întâmpinat cu cinci salve de aplauze, când, potrivit etichetei, însăşi familia imperială era salutată la intrarea în sală doar cu trei salve. Simfonia a dezlănţuit un entuziasm delirant, multă lume plângea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS