18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStagiune nouă la Naţionalul craiovean: Avarul, cu Claudiu Bleonţ, turnee şi Navetă Culturală Regională

Stagiune nouă la Naţionalul craiovean: Avarul, cu Claudiu Bleonţ, turnee şi Navetă Culturală Regională

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (TNCMS) îşi propune să se apropie mai mult de publicul din Craiova şi din regiune în noua stagiune 2022-2023, care debutează astăzi, cu Oedip Rege, de la ora 19:00. Echipa TNCMS anunţă organizarea unei „Navete Culturale Regionale”, revitalizarea proiectului „Reacţie Urbană” şi mai multe reprezentaţii ale pieselor care s-au jucat mai puţin din cauza contextului pandemic.

Stagiunea va fi una „atipică”, a declarat directorul artistic al instituţiei la conferinţa organizată cu prilejul deschiderii noului sezon teatral: „Ne vom concentra mai mult pe publicul din Craiova, pentru a-l apropia şi mai mult de noi. Vom avea atât proiecte în diverse spaţii din oraş, care să ne conducă pe noi către public, cât şi prin proiecte precum Reacţie Urbană, care să aducă publicul spre noi. Vor fi mai puţine premiere, pentru că se vor juca mai mult piesele montate în perioada pandemiei, care au avut mai puţine reprezentaţii din cauza acelui context. Însă avem deja în pregătire şi o premieră: Avarul, de Moliere, în regia lui Felix Alexa, cu Claudiu Bleonţ în rol principal”, a transmis Vlad Drăgulescu în ajunul debutului stagiunii.

Alexa montează în premieră la Craiova

Regizorul Felix Alexa, aflat în Craiova pentru repetiţii, a precizat că premiera va avea loc la jumătatea lunii octombrie şi că această montare se circumscrie unui întreg şir de spectacole internaţionale dedicate marelui scriitor francez, cu prilejul a 400 de ani de la naşterea acestuia.

„Vin după o succesiune importantă de spectacole aici, la Craiova, cu montări ale unor regizori mari, care onorează teatrul românesc, nu doar teatrul din Craiova: Declan Donnellan, Andriy Zholdak, Lazslo Bocsardi, şi mă bucură că am ocazia să întâlnesc actori cu care nu am mai lucrat”, a spus Alexa, care a destănuit că pregăteşte o versiune „modernă”, dar nu radicală a clasicului text de Moliere.

„Nu veţi vedea, totuşi, telefoane mobile, dar spiritul acestui spectacol este al vremurilor noastre, al zilei de azi. Moliere a rămas extrem de actual. Avarul e şi un spectacol despre noi, căci atunci când ne punem oglinda în faţă, zâmbetul e, uneori, rânjit”, a declarat regizorul despre perspectiva sa asupra textului.

Acesta a fost completat de Claudiu Bleonţ, protagonistul montării, care şi-a descris personajul drept un individ „disperat, angoasat de moarte, cum suntem şi noi în aceste momente de după pandemie şi cu un război care este cât se poate de real şi care se poate extinde, despre a strânge, despre a aduna pentru a avea ceva pentru ziua de mâine, fără a şti ce va aduce, până la urmă, ziua de mâine”.

Transport asigurat pentru spectatori din alte oraşe, prin Naveta Regională

Vlad Drăgulescu a anunţat că, în această stagiune, echipa îşi doreşte să atragă public din zona Olteniei la Craiova, prin organizarea unei „Navete Regionale”. Aceasta va include, pe lângă biletul la spectacol, şi drumul dus-întors.”Analizăm inclusiv posibile city-breaks pornind de la această idee, am avut nişte discuţii şi cu hotelieri şi agenţii de turism în acest sens. Cert este că ne dorim să organizăm o Navetă Culturală Regională şi să aducem oameni din oraşe din zonă, spre exemplu, de la Turnu-Severin la spectacole”.

Directorul artistic al TNCMS a adăugat că instituţia are în plan şi turnee prin marile oraşe din ţară cu anumite spectacole şi „se pregăteşte pentru anul 2024 când, probabil, vom reveni serios în lumea turneelor internaţionale cu Oedip-Rege, în regia lui Declan Donnellan”.

O nouă premieră, la începutul anului viitor

O altă premieră inclusă în programul acestei stagiuni va avea loc la sfârşitul anului 2022 sau la început de 2023 şi va fi semnată de Cristina Giurgea, câştigătoarea celei de-a unsprezecea ediţii a concursului „Tineri regizori, tineri scenografi români”, organizat de Teatrul Naţional din Craiova. Regizoarea a ales să pună în scenă romanul Băgău, de Ioana Bradea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS