14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFantezia „Carmen”, la Filarmonica Oltenia

Fantezia „Carmen”, la Filarmonica Oltenia

La Filarmonica „Oltenia” Craiova prezintă, mâine, ora 19:00, Fantezia „Carmen” pentru flaut și orchestră de François Borne, inspirată de capodopera lui Bizet, sub bagheta dirijorului Bogdan Vodă, solist – flautistul Cătălin Opriţoiu. Fantezia „Carmen” de Borne este considerată o compoziţie romantică de mare virtuozitate solistică, prin utilizarea tuturor disponibilităţilor timbrale ale flautului, lucrarea exprimând sensibilitate interpretativă.
În program vor mai fi lucrări de Mozart, Grieg şi Beethoven, după cum urmează:

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Divertismentul în Fa major, K. 213
  • Edvard Grieg: Suita „Holberg”, op. 40
  • Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21.
    Compusă în anul 1900, „Fantaisie Brillante” pe teme din opera “Carmen” (orchestraţia Jean-Pierre Rampal) este singura lucrare aparţinând compozitorului francez, Fr. Borne, care se interpretează frecvent şi astăzi, menţinând viu pentru ea atât interesul flautiştilor din întreaga lume, cât şi pe cel al publicului larg.
    Alături de alte versiuni interesante inspirate de celebra operă a lui G. Bizet, amintim pe cele ale compozitorilor Pablo de Sarasate, în varianta unei Fantezii pentru vioară şi orchestră, şi Rodion Scedrin care a valorificat partitura iniţială a operei creând muzică pentru balet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS