13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaArtistul italian Vincenzo Bianchi, expunere simultană la Craiova

Artistul italian Vincenzo Bianchi, expunere simultană la Craiova

Muzeul de Artă din Craiova a găzduit, în această seară, vernisajul expoziției „Dal gesto al segno, dal simbolo al potere“ (De la gest la zodie, de la simbol la putere) a artistului italian Vincenzo Bianchi.

Artistul este un admirator al țării noastre, care a venit de nenumărate ori la Craiova. Vincenzo Bianchi nu este doar sculptor, pictor, grafician, gravor, ci este și poet (a fost invitat la Festivalul de Poezie al Academiei Mihai Eminescu). A predat la catedra de sculptură a Academiei de Artă din Florența timp de 25 de ani, a fost profesor de sculptură la Academia de Artă din Urbino, profesor la Academia de Artă din Catanzaro și a fost directorul Academiei de Artă din Cancelada. Este formator de generații de artiști.

Artistul a fost prezent online pe tot parcursul vernisajului

Artistul italian nu a putut fi prezent fizic la eveniment, dar a fost alături de toți cei prezenți, online, și a rămas conectat pe tot parcursul vernisajului.

„Sunt onorat că vă aflați cu toții aici și că a fost organizată această expoziție. Mulțumesc în mod deosebit domnului Deaconescu, domnului Cristi Berceanu, Ramonei Berceanu și domnului Boroghină. Mă simt ca acasă alături de voi și îmi pare nespus de rău că nu sunt prezent fizic în această seară. Grație tehnologiei putem comunica și în această manieră. Mulțumesc în mod deosebit pentru efortul realizării acestei expoziții. Sunt conștient de toate forțele care s-au desfășurat pentru realizarea acesteia. Mulțumesc, încă o dată, prietenilor din România. Această expoziție este și un omagiu adus culturii române. Mă simt și cetățean al României. Am mari sensibilități pentru cultura română și pentru prietenii pe care mi i-am făcut aici. Îmi doresc, ca pe viitor, să realizez un jubileu poetic și în România și în Italia, dacă acest lucru va fi posibil”, a spus artistul italian Vincenzo Bianchi.

La eveniment au fost prezenți atât Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă, maestrul Emil Boroghină, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, Prof. Univ. Dr. Ion Deaconescu, dar și mulți prieteni și admiratori ai artistului italian.

„Prin culoare, Bianchi ne convertește la speranță“

Lucrările artistului Vincenzo Bianchi se găsesc în două dintre sălile cu arhitectură spectaculoasă ale Muzeului de Artă din Craiova, „Sala Oglinzilor” și Rotonda de la etajul 1, care reprezintă segmente distincte ale lucrărilor: pictură, sculptură, grafică, obiect. Totodată, în cadrul Galeriei Arta, vizitatorii vor găsi expuse lucrările de pictură ale artistului italian lucrări în care predomină tema măștii și a arlechinului.

Picturile maestrului pot fi admirate la Muzeul de Artă din Craiova
Picturile maestrului pot fi admirate la Muzeul de Artă din Craiova

„Este o expoziție care se desfășoară simultan, la Muzeul de Artă și la Galeria Artă. La Muzeul de Artă avem secțiunea grafică, sculptură, dar și tehnici grafice, lucrări de serigrafie, pirogravură, acvatintă, acvaforte, desene, dar și lucrări de sculptură monumentale și câteva inserții de mici obiecte de sculptură argintate. Expoziția continuă, în culoare, la Galeria Arta unde avem două teme majore ale artistului Bianchi, anume tema arlechinului și măștile.

Artiștii mereu au fost atrași de tema arlechinului pentru că acest personaj are o uriașă putere de disimulare și în orice situație s-ar afla reușește să aducă buna dispoziție. În tema măștii, de fapt, face aluzie la nevoia omului contemporan de a purta măști, de a se deghiza, de a se transforma conform situațiilor create. Să nu uităm că, în timp, masca poate deveni și chip.

Măștile pe care le prezintă la Galeria de Artă sunt pe niște fundaluri extrem de vitaliste (roșii, verzi, albastre). Sunt ușor grafice, desenate, dar chiar dacă par personaje trase de ațe și controlate, sunt convertite la speranță, atât ele, cât și arlechinii. Chiar dacă el face o radiografie a lumii tragice în care ne găsim, pentru că artiștii întotdeauna au fost, așa, un termometru al timpului pe care l-au trăit, să nu uităm că totuși prin culoare, Bianchi ne convertește la speranță”, spune Claudia Mandi, curator Muzeul de Artă din Craiova.

Gloria Berceanu, onorată să pornească pe drumul sublimului însoțită de maestrul Bianchi

Expoziția a fost realizată cu sprijinul Asociației Puterea Perfectului Simplu, asociație care a realizat și catalogul expoziției. La vernisaj, a fost prezentă cea mai tânără membră a asociației, Gloria Berceanu. Elevă în clasa a XII-a la Frații Buzești, Gloria își dorește să urmeze studiile Academiei de Artă din București, secția Istoria și Teoria Artei. După finalizarea studiilor, tânără vrea să își deschidă propria galerie de artă în orașul natal, Craiova.

„Este prima expoziție din viața mea la care particip în calitate de organizator și sunt onorată că am pornit pe acest drum însoțită de un mare artist, maestrul Vincenzo Bianchi. Intenționez să urmez cursurile Facultății de Istoria și Teoria Artei, ca, ulterior, după specializare, să deschid o galerie de artă privată în orașul meu, Craiova. Pasiunea mea pentru artă a început, încă, de când eram mic copil prin desene puerile, care mi-au devenit pe parcurs mod de exprimare și de eliberare. An de an mi-am exprimat toate emoțiile, fie euforie, furie, tristețe, bucurie, începând cu bufnițe pictate pe pereții camerei și pornind din adolescență prin portrete schițate pe caietele de matematică. Astăzi, întâlnirea mea cu maestrul Bianchi, interacțiunea cu operele sale, mă îndeamnă să pornesc cu încredere și entuziasm pe acest drum al sublimului, să-i onorez creația, munca și viziunea”, spune Gloria Berceanu.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă în perioada 28 iulie – 1 august 2021, de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 1700. De asemenea, la Galeria Arta lucrările lui Vincenzo Bianchi vor putea fi vizitate din 28 iulie și până pe data de 3 august, de luni până sâmbătă, între orele 9.00 – 18.00.

Marina ANDREI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS