19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFilmul Colectiv a câștigat Premiul LUX 2021 acordat de Parlamentul European

Filmul Colectiv a câștigat Premiul LUX 2021 acordat de Parlamentul European

Filmul Colectiv regizat de Alexandru Nanau a câștigat miercuri Premiul Publicului LUX ediția 2021, acordat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, potrivit anunțului oficial făcut în plenul Parlamentului, la Strasbourg.

În sala de plen se află regizorul Alexandru Nanau și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, potrivit G4Media.ro.

Și europarlamentarii au votat la alegerea filmului câștigător

„Tragedia din clubul Colectiv de la București a cutremurat toată Europa”, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, la prezentarea filmului.

Pentru prima dată, pe lângă votul cetățenilor, și europarlamentarii au votat la alegerea filmului câștigător.

Cele trei filme finaliste au fost: Another Round (Încă un rând) de Thomas Vinterberg, câștigător al premiului Oscar, Colectiv de Alexandru Nanau și Corpus Christi de Jan Komasa (nominalizate la Oscar în 2021, respectiv în 2020).

„Cele trei filme au în comun faptul că celebrează viața”, a spus David Sassoli.

Premiul al II-lea: Corpus Christi
Premiul al III-lea: Another Round

Câștigătorul Premiului LUX 2021 a fost anunțat de președintele Sassoli.

Alexandru Nanau a declarat că doar cultura ne poate uni și astfel să nu devenim societăți care trăiesc separat.

Europa este interesată de ce se întâmplă cu dosarul Colectiv

Regizorul a mai spus că acest vot a demonstrat că cetățenii europeni care au votat filmul au arătat că vor să lupte împotriva corupției și vor o presă liberă.

„Avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști pe care să îi lăsăm să-și facă treaba”, a declarat Nanau.

Europa este interesată de ce se întâmplă cu dosarul Colectiv, a mai spus Alexandru Nanau, care și-a încheiat discursul cu un citat din Laura Codruța Kovesi, în prezent șefa Parchetului European: „corupția poate să fie învinsă, nu renunțați”

„Putem să încurajăm cetățenii europeni să nu renunțe, pentru că acum au sprijinul dumneavoatră”, le-a spus Alexandru Nanau europarlamentarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS