17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi este Ziua mondială a teatrului de păpuși

Astăzi este Ziua mondială a teatrului de păpuși

Ziua mondială a teatrului de păpuşi este marcată în fiecare an la 21 martie, începând din 2003, şi este un prilej de a focaliza atenţia comunităţii artistice, dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativităţii şi inventivităţii exprimate de acestea prin intermediul artiştilor ce le mânuiesc, potrivit Agerpes.

Iniţiată de Teatrul de păpuşi „Dzhivada Zolfagariho” din Iran, marcarea unei zile dedicată teatrului de păpuşi a fost supusă dezbaterii în cadrul celui de al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, Germania, în 2000. Doi ani mai târziu, în iunie 2002, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA de la Atlanta, SUA, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei mondiale a teatrului de păpuşi, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003, în India, la New Delhi, conform site-ului www.unima.org.

Păpuşa îşi are originile în una dintre formele cele mai primitive şi originale ale artei

Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluţie. Prin construirea şi manipularea acestor jucării, se transmit vise şi emoţii, se construiesc personalităţile copiilor şi tinerilor. Păpuşa îşi are originile în una dintre formele cele mai primitive şi originale ale artei. S-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent şi care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme şi conţinuturi. Artiştii păpuşari, prin măiestrie şi îndemânare, dau viaţă păpuşilor, transmiţând din generaţie în generaţie cele mai frumoase poveşti şi basme. 

Tradiția păpușilor în România

Ţara noastră are o îndelungată tradiţie în domeniul teatrelor de păpuşi, existând numeroase instituţii de acest gen, între care amintim teatrele de păpuşi: „Puck” din Cluj-Napoca, „Gulliver” din Galaţi, „Prichindel” din Alba Iulia, „Cărăbuş” din Brăila, „Vasilache” din Botoşani, „Ciufulici” din Ploieşti.

Cel mai cunoscut rămâne, însă, Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti, fondat în 1945 şi devenit Teatrul de Animaţie „Ţăndărică”, din anul 2008. Prima sa secţie, de marionete, a fost condusă de actriţa Lucia Calomeri, potrivit site-ului www.teatrultandarica.ro. În 1949, Margareta Niculescu, noul director al instituţiei, a pus bazele secţiei de păpuşi a teatrului. Aici s-au ţinut patru ediţii (1958, 1960, 1965 şi 1998) ale Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS