12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaMinistrul Culturii anunţă că va obţine bani pentru reabilitarea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“

Ministrul Culturii anunţă că va obţine bani pentru reabilitarea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“

Prezent la Craiova cu ocazia Galei UNITER 2020, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ ar putea beneficia de o investiţie masivă de 18,5 milioane de euro pentru reabilitare. Banii ar urma să fie luaţi în baza unui acord de împrumut cu Banca pentru Dezvoltarea Consiliului Europei (CEB).

„Am avut în vedere includerea în următorul acord de împrumut cu Banca pentru Dezvoltarea Consiliului Europei a unei investiţii de 18,5 milioane de euro pentru reabilitarea acestei clădiri, dar şi pentru diferite proiecte care să o pună cât mai bine în valoare“, a afirmat Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii a mai anunţat că un alt obiectiv cultural important din Bănie, Biblioteca Franceză „Omnia“, va intra de luna viitoare într-un amplu proces de reabilitare şi consolidare. „Un alt obiectiv important pentru care s-au finalizat procedurile este Biblioteca Franceză «Omnia», o filială a Bibliotecii Naţionale. Aici, din luna octombrie vor demara lucrările de reabilitare, restaurare şi consolidare la acest obiectiv de patrimoniu de mare importanţă, mai ales că el a ajuns în patrimoniul cultural românesc după ce a fost deţinut de ultimul preşedinte al PNL Dolj, înainte de instaurarea regimului comunist în România“, a mai spus demnitarul.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ va primi Ordinul „Meritul Cultural”

Biblioteca Franceză „Omnia” Craiova funcţionează într-o clădire monument istoric construită în perioada 1890-1905. La data de 25 mai 1990, prin Ordinul semnat de ministrul Culturii de la acea dată, Andrei Pleşu, Biblioteca Franceză „Omnia” a devenit filială a Bibliotecii Naţionale a României.

Ministrul Bogdan Gheorghiu i-a mulţumit în final şi craioveanului Mihai Firică, secretar de stat în Ministerul Culturii, pentru modul în care colaborează la punerea în aplicare a unor proiecte culturale importante pentru zona Olteniei şi în special pentru judeţul Dolj.

Diseară, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ va avea loc, de la ora 19.30, ceremonia de decorare a instituției cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria D – Arta spectacolului, acordat de Președinția României. În numele președintelui Klaus Iohannis, consilierul prezidențial Sergiu Nistor va înmâna decorația managerului instituției, Alexandru Boureanu. Totodată, Nistor îi va înmâna lui Emil Boroghină Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, cu ocazia împliniri a 80 de ani de viață și a peste 55 de ani dedicați teatrului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS