24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaCântarea Cântărilor cu Emil Boroghină pe scena Naționalului craiovean

Cântarea Cântărilor cu Emil Boroghină pe scena Naționalului craiovean

Pe 25 septembrie, la Craiova, ia naștere Teatrul POESIS, primul de acest fel în România, la inițiativa lui Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, recent decorat de Președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer.

Spectacolul inaugural va fi susținut la sala Amza Pellea de fondator, Emil Boroghină. Spectacolul-premieră Cântarea Cântărilor, unul dintre marile poeme de dragoste ale lumii, prezentat în prima parte, va fi urmat de o selecție de sonete din operele lui Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și Eminescu făcută de Emil Boroghină. Despre personalitatea acestuia, George Banu se exprima la superlativ: „La Emil Boroghină, ceea ce captivează e o sonoritate de violoncel /…/: în spatele versurilor identificăm discreția subtil modulată a unui interpret ce se expune în toată umanitatea sa! Recitalul e și o radiografie afectivă.”      

Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”

În actuala formulă, Teatrul POESIS este un Program comun al Teatrului Național „Marin Sorescu” și al Teatrului „Nottara” din București susținut de managerii Alexandru Boureanu, respectiv Marinela Țepuș, și de directorul artistic al teatrului craiovean, Vlad Drăgulescu.

Regizorul Alina Hiristea este coordonator artistic al programului, iar poetul Nicolae Coande este coordonator literar.

Teatrul Poesis

Lansarea noului Program Teatrul Poesis reprezintă, în acest moment, un demers unic în peisajul teatral românesc; în Europa există de mai mult timp câteva astfel de teatre, precum Maison de la Poésie din Paris sau Teatrul Poème din Bruxelles. Fuzionarea poeziei cu imaginile și muzica, întrupată de prezența actorilor creează o sinteză a artelor prin limbajul imediat, viu al teatrului.

Premiera craioveană va avea loc în data de 25 septembrie, ora 19.00, la Teatrul Național Național „Marin Sorescu” Craiova, sala „Amza Pellea” și va fi înregistrată de TVR Craiova. Premiera bucureșteană va avea loc pe 30 septembrie, ora 19.00, la Teatrul „Nottara” București, sala Horia Lovinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS