5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaLaureații Festivalului cântecului gorjenesc de la Tismana

Laureații Festivalului cântecului gorjenesc de la Tismana

Festivalul Cântecului, jocului și portului popular gorjenesc „Tismana 2020” ajuns la cea de-a 53-a ediție și-a desemnat câștigătorii. Evenimentul s-a desfășurat online și a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, instituție care a acordat  și toate premiile.

Secțiunile Festivalului au fost următoarele: soliști vocali, soliști instrumentiști, dansuri populare și port popular. Premiul secțiunii Soliști Vocali din cadrul Festivalului „Tismana 2020”- ediția a 53-a, a fost obținut de Matei Elena Izabela, în vârstă de 15 ani din comuna Bustuchin, județul Gorj. Este elevă în cadrul Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu la clasa doamnei profesoare Nicoleta Lătărețu. Repertoriu în concurs: “La fântana plopului” și “Neicuță ce gând mai ai” -Maria Apostol.

Copii între laureați

Premiul Secțiunii Soliști Instrumentiști a fost obținut de Gogan Denis Marcel de 16 ani din municipiul Târgu-Jiu. Denis este elev la Liceul de Arte „C-tin Brăiloiu”, Târgu-Jiu, profesor  Străjer Valentina. Repertoriu:“Doina olteneasca”, „Sârba lui Alită de la Cărbunești”. Betej Andrada a câștigat premiul pentru port popular feminin. Andrada are 19 ani și este din satul Dobrana, comuna Prigoria.

Tânăra a făcut senzație la mai multe festivaluri din țară, cucerind inimile iubitorilor de floclor. Andrada Betej a devenit cunoscută în toată țara după ce a participat la Next Star. De asemenea, Lupu Andrei Adrian de 16 ani din comuna Polovragi a câștigat premiul pentru portul popular bărbătesc. Andrei vine dintr-o zonă plină de istorie, a ungurenilor, a oierilor care îşi păstrează şi acum identitatea atât în privinţa costumului popular cât şi al tradiţiilor. Nu în ultimul rând, Ansamblul „Brâulețul” din comuna Bălești  a câștigat premiul de la secțiunea dansuri populare.

A fost înființat în anul 1991. Are 50 de membri, vârsta acestora fiind între 10-75 ani. Formația este pregătită de către instructorul Nică Lăzăroiu, din anul 2007, când a devenit secție externă a Școlii Populare de Artă, Târgu-Jiu. Pentru ansamblu nou înființat premiul nu a fost oferit anul acesta. Juriul a fost  alcătuit din personalități ale culturii populare gorjene, președinte de onoare fiind maestrul coregraf Iulian Malea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS