17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaSchimbările climatice seacă fluviul Colorado

Schimbările climatice seacă fluviul Colorado

Potrivit unui studiu recent, fluviul Colorado, principala sursă de apă a peste 40 de milioane de americani, este în pericol de a seca în contextul schimbărilor climatice, arată CNN. Acesta curge în zona dintre oraşele americane Denver şi Los Angeles.

Comparativ cu secolul trecut, nivelul fluviului a scăzut cu 20%. Experţii consideră că acest fenomen a fost cauzat în mare parte de temperaturile în creştere şi de încălzirea globală.

În ultimele două secole, regiunea s-a încălzit cu 16 grade Celsius. Potrivit oamenilor de ştiinţă, pentru o creştere de temperatură cu 16.7 grade în zona bazinului Colorado, nivelul fluviului scade cu aproape 10%.

Cercetătorii susţin că o scădere a nivelului de apă este iminentă, însă, dacă nu se iau măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, fluviul şi-ar micşora nivelul cu 19% – 31% până la jumătatea secolului acesta. Aceştia consideră că măsurile de urgenţă sunt absolut necesare.

Fluviul Colorado alimentează cu apă oraşele Denver, Los Angeles, Las Vegas, San Diego, precum şi numeroase ferme din SUA şi Mexic, care cresc vegetale şi alimentează piaţa globală.

De asemenea fluviul Colorado susţine un trilion de dolari din activitatea economică anuală.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS