21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCultura„România în Războiul Mondial”, la Biblioteca Judeţeană

„România în Războiul Mondial”, la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează joi, 24 octombrie 2019, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, ora 12.45, prezentarea seriei de carte „România în Războiul Mondial”. Prezintă Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, și Gheorghe Onișoru, istoric.

Lucrarea „România în Războiul Mondial”, prin caracterul său obiectiv și strict documentar, aduce o importantă contribuție literaturii de specialitate, fiind o reală mărturie istorică.

Pentru informațiile conținute de primul volum, Serviciul Istoric din Marele Stat-Major a adunat timp de 10 ani un număr considerabil de documente, aflate la comandamente, corpuri de trupă, servicii sau persoane particulare. În cadrul activității de documentare, Serviciul Istoric a obținut copii ale unor documente importante din arhivele de la Berlin și Viena, a procurat lucrări germane, franceze, engleze, italiene și bulgare. Tipărirea primului volum s-a aprobat la data de 4 octombrie 1933, prin Jurnalul Consiliului de Miniștri.

Volumul II cuprinde evenimentele și operațiunile din perioada 15-30 septembrie 1916. Materialul de bază a fost format, ca la primul volum, din documente originale românești, copii ale unor documente germane, austro-ungare și ruse, obținute de Serviciul Istoric din Marele Stat-Major.

Cel de-al treilea volum al seriei „România în Războiul Mondial” cuprinde o perioadă bine definită de evenimente și operațiuni, începând de la 1/14 octombrie și până și până la 10/23 noiembrie 1916. Volumul III conține un număr mare de documente-anexe, schițe și planșe-hărți.

Prezentarea seriei „România în Războiul Mondial” face parte din seria de evenimente organizate în cadrul Conferinței Științifice Internaționale „Stat și Societate în Europa”, Ediția a XII-a.            

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS