11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieIridexul preia staţiile de sortare din judeţ

Iridexul preia staţiile de sortare din judeţ

Operatorul de salubritate din Craiova, SC IRIDEX Group Salubrizare SRL – SC IRIDEX Group SRL – SC Servicii Salubritate București SA va prelua staţiile de sortare, compostare şi transfer din judeţ, precum şi staţia de compostare şi sortare de la Mofleni.

Respectivele staţii au fost proiectate şi construite cu bani europeni prin Masterplanul de deşeuri, proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Dolj. Preluarea are loc după ce Iridexul a câştigat procesul în detrimentul Eco Sud. Prin urmare, azi Consiliul Judeţean Dolj a semnat contractul de predare a acestor investiţii către operatorul care a câştigat licitaţia. Asta înseamnă că toate staţiile de transfer şi compostare construite în cadrul Sistemului de Management Integrat al deşeurilor Dolj vor deveni funcţionale în două luni.

Stație sortare Mofleni
Stație sortare Mofleni

CJ Dolj a semnat contractul cu operatorul


„Astăzi, am semnat contractul de predare a acestor investiţii realizate de Consiliul Judeţean Dolj către operatorul care a câştigat licitaţia. Operarea stațiilor de transfer de la Filiași, Calafat, Băilești și Dobrești, a stațiilor de compostare de la Calafat și Mofleni și a stației de sortare de la Mofleni a fost atribuită asocierii SC IRIDEX Group Salubrizare SRL – SC IRIDEX Group SRL – SC Servicii Salubritate București SA. Semnarea contractului are loc la finalul unei proceduri începute la sfârșitul anului 2019, care, din cauza numeroaselor contestații și litigii din instanță, a ajuns să dureze 30 de luni. 450 de zile au fost necesare instanțelor de judecată pentru a soluționa contestațiile și pentru a stabili câștigătorul procedurii de atribuire a contractului privind delegarea prin concesionare a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale.Din acest moment, se operaționalizează investițiile pentru înființarea infrastructurii serviciului de salubrizare la nivelul județului Dolj, investiții realizate cu fonduri europene accesate de Consiliul Județean Dolj”, a anunţat pe pagina sa de Facebook, preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Stație de sortare
Stație de sortare


Acesta a mai spus:

În acest fel, se vor optimiza transporturile de deșeuri, se va accelera sortarea deșeurilor reciclabile și va începe, pentru prima dată în județul nostru, colectarea separată a deșeurilor biodegradabile și transformarea lor în compost.Ultima etapă de implementare a Sistemului e Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Dolj o va reprezenta operaționalizarea containerelor îngropate din municipiul Craiova„, a anunţat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Şapte staţii

Contractul vizează operarea a șapte instalații de gestionare a deșeurilor, construite prin fonduri europene în cadrul proiectului implementat de Consiliul Județean Dolj,  ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Dolj”.

Acestea sunt: stațiile de transfer Filiași (9500 tone/an), Calafat (12000 tone/an), Băilești (15000 tone/an), Dobrești ( 11500 tone/an), stația de Sortare Craiova-Mofleni ( 44000 tone/an) și stațiile de compostare Calafat ( 5500 tone/an) și Craiova-Mofleni (18000 tone/an).

Rolul acestor instalații este acela de a optimiza fluxul și transportul deșeurilor, creșterea gradului de valorificare a deșeurilor colectate separat de către utilizatorii serviciului de salubrizare din toată aria administrativă a județului Dolj, inclusiv valorificarea deșeurilor biodegradabile colectate separat din mediul urban. Valoarea contractului este de 31.137.568,15 lei fără TVA și are o durată de 5 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS