20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCum se va lega Centura de Nord a Craiovei de rocada orașului

Cum se va lega Centura de Nord a Craiovei de rocada orașului

Cum se va lega Centura de Nord a Craiovei de rocada orașului. Consiliul Local Craiova a aprobat, vinerea trecută, elaborarea documentaţiilor aferente proiectului „Amenajarea unui coridor de mobilitate urbană în zona de Nord-Est a municipiului Craiova, tronson Pasaj Gârleşti-strada Mălinului“.

Concret, este vorba de un studiu de fezabilitate care va putea fi finanțat din fonduri europene și care presupune, ulterior, realizarea unui proiect de anvergură prin care Centura de Nord a orașului va fi legată de bulevardul Dacia. Documentațiile trebuie depuse astăzi, la ADR Sud-Vest Oltenia.

„Caracterul urgent al acestei ședințe (ședința extraordinară de vineri – n.r.) este că luni, 7 septembrie, este data limită la care la ADR Sud-Vest Oltenia se depun fișele tehnice pentru proiectele care vor fi finanțate ca studii de fezabilitate și proiectare pe axele următoare. Din aceste proiecte, aceste axe, noi ne putem cupla cu două zone: cea de mobilitate urbană și cea cu terenuri degradate. La terenurile degradate nu am identificat decât acea baltă de la Cernele, pe care am vrut să o introducem și pe exercițiul financiar anterior, 2014-2020, și nu ne-am încadrat ca sumă. Nu ne încadrăm nici acum, atâta timp cât SF-ul este de 13 milioane de euro, iar axa este de data asta de 7,5 milioane de euro.

În schimb, am identificat culoarul care pleacă din Centura de Nord a orașului, pe strada Teilor, unde vor începe acum lucrările de modernizare. Deja se lucrează la piciorul pasarelei care va traversa Centura de Nord (drumul expres Craiova – Pitești, n.r.), iar această pasarelă va coborî pe strada Teilor cu patru benzi. Noi vrem să se cupleze lucrarea de la drumul expres cu lucrarea noastră“, a explicat primarul Mihail Genoiu.

Cum se va lega Centura de Nord a Craiovei de rocada orașului. Pasajul Gârlești este cheia

În toată această intenție de unire a Centurii de Nord cu rocada, cheia este pasajul Gârlești, aflat în faza de studiu de fezabilitate. Aici ar trebui să ajungă culoarul care leagă centura cu strada Teilor și apoi cu bulevardului Carpenului, cu ieșire tot pe patru benzi.

cale ferata garlesti1
Traversarea căii ferate de pe strada Gârleşti reprezintă, de ani buni, un pericol pentru pietoni şi un chin pentru şoferi. SF-ul propune aici un pasaj suprateran.

„Indicatorii tehnici ai studiului de fezabilitate pentru pasajul Garlești îi vom aproba în ședința ordinară din această lună, dar am găsit această posibilitate de a finanța pasajul Gârlești. Nu știm acum cât va fi valoarea lui, dar pe această axă se merge până la 25 de milioane de euro și nu cred că se va ajunge la această sumă“, a precizat edilul Craiovei.

Acesta a mai menționat că primăria se încadrează cu culoarul Centura de Nord – bulevardul Dacia în categoria proiectelor pentru care SF-ul și proiectarea pot fi finanțate de către Ministerul Dezvoltării, cu fonduri europene. „După ce aprobăm studiul de fezabilitate al pasajului Gârlești, va fi făcută repede documentația și putem demara licitația pentru proiectare și execuție în acest an“, a afirmat Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS