8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieUSR Plus şi Pro România - ca PSD: au început campania electorală mai devreme

USR Plus şi Pro România – ca PSD: au început campania electorală mai devreme

USR Plus şi Pro România calcă pe urmele PSD în campania pentru câştigarea fotoliului de primar al Craiovei.

Pe lângă panourile publicitare publicate ieri de GdS în care arătam cum candidatul PSD, Olguţa Vasilescu, a început prematur campania electorală, deşi, oficial, ea începe pe 28 august, astăzi vă prezentăm cum USR Plus şi Pro România au procedat la fel.

Pe panoul USR Plus apar chipurile lui Dacian Cioloş, preşedintele Plus, şi Lucian Săuleanu, candidatul la Primăria Craiova, anunţat într-o conferinţă de presă săptămână trecută. Sloganul: „Stradă cu stradă, schimbăm Craiova!“ Fostul pesedist, Victor Ponta, apare pe panoul Pro România alături de candidatul Eduard Ciceu. Ponta consideră că Bănia este bolnavă, de aceea sloganul de campanie este „Alege Pro România pentru Craiova sănătoasă!“. 

Când trebuie să înceapă campania oficială

Conform calendarului anunţat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), luni s-a dat startul la strângerea de semnături pentru cei care candidează la aceste alegeri. Depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august, iar campania electorală va începe pe 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, ora 7.00. Şi atunci, de ce au furat partidele startul campaniei electorale? Răspunsul este simplu: pentru că pot. Legislaţia electorală este extrem de relaxată cu publicitatea politică. Reclamaţiile la adresa politicienilor care şi-au făcut publicitate politică pe panourile stradale au curs şi la alegerile locale din 2016. La vremea respectivă, AEP a răspuns acuzaţiilor foarte interesant.

Autoritatea consideră că în perioada dintre campaniile electorale partidele îşi pot face promovare „prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicităţii“. Potrivit AEP, legea electorală „reglementează strict conduita candidaţilor în campania electorală“. În consecinţă, în perioada dintre campanii, fiecare acţionează după cum îl taie capul. În plus, nici nu trebuie să justifice banii cheltuiţi, aşa cum ar trebui să o facă în campania oficială.

Pe de altă parte, apariţia pe panouri a candidatului USR Plus arată că negocierile cu PNL, care îl susţine la primărie pe Nicoale Giugea, s-au cam încheiat. Cu un electorat de dreapta care are de ales între doi candidaţi ai Dreptei, Olguţa Vasilescu îşi poate cumpăra popcorn de pe acum, singura ei grijă fiind să nu uite să se înscrie în cursa electorală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS