36.2 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTrump și Ursula von der Leyen încearcă deblocarea impasului comercial transatlantic – întâlnire decisivă în Scoția

Trump și Ursula von der Leyen încearcă deblocarea impasului comercial transatlantic – întâlnire decisivă în Scoția

Președintele american Donald Trump și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlnesc duminică, în Scoția, într-un efort de ultim moment pentru a debloca impasul comercial dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, care persistă de luni de zile.

Întâlnirea va avea loc la ora 16:30 (ora locală), în stațiunea de lux Turnberry, deținută de Trump, pe coasta de sud-vest a Scoției. Liderul de la Casa Albă a declarat că șansele unui acord sunt „50-50”, dar a subliniat că miza este uriașă: dacă nu se ajunge la un compromis până la 1 august, SUA vor impune tarife de până la 30% asupra produselor europene.

Miza economică: 1,6 trilioane euro în joc

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre, încearcă să protejeze un schimb anual de bunuri și servicii în valoare de 1,6 trilioane de euro (1,9 trilioane USD). Conform unor surse diplomatice, acordul propus include:

  • o taxă de bază de 15% pe exporturile UE către SUA (similară cu acordul Japoniei);
  • excepții pentru sectoare sensibile: aeronave, cherestea, băuturi spirtoase, dar nu și vinul;
  • creșterea importurilor europene de gaze naturale lichefiate din SUA;
  • o cotă de import pentru oțel european, cantitățile suplimentare urmând a fi taxate cu 50%.

În prezent, UE se confruntă deja cu tarife americane de 25% pentru automobile, 50% pentru oțel și aluminiu și o taxă generală de 10%, pe care Washingtonul amenință să o urce la 30%.

Plan de rezervă al Bruxelles-ului

În cazul unui eșec al negocierilor, UE este pregătită să riposteze: contratarife de 109 miliarde USD pentru produse americane, inclusiv aeronave și autoturisme, care ar urma să intre în vigoare treptat de la 7 august. De asemenea, se pregătesc posibile restricții pentru serviciile și contractele publice americane accesate în Europa.

Franța și alte state susțin ideea unei „bazooka comerciale” – o măsură radicală care ar limita accesul firmelor americane pe piața europeană, o escaladare majoră în relația transatlantică.

Trump: între presiuni externe și scădere internă în sondaje

Pentru Trump, un acord cu UE ar fi o victorie de imagine binevenită, pe fondul scăderii susținerii interne (rata de aprobare la 37%, conform Gallup) și al scandalului reînnoit legat de Jeffrey Epstein – fostul său cunoscut din cercurile elitei newyorkeze.

După ce a promis „90 de acorduri în 90 de zile”, administrația Trump a încheiat doar cinci – cu Marea Britanie, Japonia, Filipine și alte câteva economii. O înțelegere cu UE ar consolida profilul său internațional de negociator și ar putea calma tensiunile comerciale globale, potrivit France 24.

Citeşte şi: Temperatură record de 50,5 grade Celsius în Turcia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS