Conform unor surse politice, președinte României, Nicușor Dan, și omologul său american, Donald Trump, se vor întâlni în a doua parte a lunii septembrie.
Ministerul de Externe și Administrația Prezidențială stabilesc în această perioadă datele exacte ale vizitei. Agenda discuțiilor include teme strategice precum securitatea în regiunea Mării Negre, colaborarea energetică și prezența militară americană în România, potrivit ziare.com.
Partea română dorește să consolideze parteneriatul strategic cu SUA și să valorifice mai bine potențialul comercial bilateral. „Întotdeauna există un potențial comercial în creștere, iar România poate fructifica această oportunitate. Suntem interesați de investițiile americane, iar din partea antreprenorilor români nu există reticență față de acest parteneriat”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor.
Includerea României în programul Visa Waiver, obiectiv urmărit îndeaproape de autoritățile de la București
Un alt subiect important care va fi abordat este includerea României în programul Visa Waiver, un obiectiv urmărit îndeaproape de autoritățile de la București. Sursele spun că România a făcut pașii necesari, însă o decizie favorabilă depinde în continuare de ajustări ale politicii generale a administrației americane.
„Realitatea este că, pentru a se schimba decizia privind Visa Waiver, trebuie adaptată paradigma generală a SUA în acest sens. În conversațiile bilaterale există deschidere, iar România a avansat cu toate demersurile necesare”, a explicat aceeași sursă.
De altfel, o decizie tehnică privind eligibilitatea României pentru programul Visa Waiver a fost așteptată în toamna anului trecut, însă schimbarea administrației de la Washington a dus la o blocare temporară a procesului.
„Toate demersurile au fost făcute. România a fost afectată indirect de această schimbare pentru că întreg mecanismul a fost suspendat, nu doar în cazul nostru”, a mai precizat sursa.
Ce nevoi au americanii
SUA ar fi interesate de partea de Energie, Marea Neagră și investiții, spun sursele apropiate discuțiilor.
Relația dintre România și SUA nu este perfectă, spun sursele, și asta mai ales pentru că există în continuare niște linii politice de lobby activ din zona extremistă care poartă discuții paralele cu contactele lor bilaterale.
Citeşte şi: O nouă rundă de negocieri Rusia-Ucraina ar putea avea loc la Istanbul