Curtea Constituțională a respins cu unanimitate sesizarea preşedintelui pe Legea privind combaterea antisemitismului şi xenofobiei. Judecătorii CCR au decis că obiecțiile președintelui sunt neîntemeiate, informează G4 Media.
CCR a respins joi sesizarea președintelui Nicușor Dan pe tema noii legi privind combaterea antisemitismului şi xenofobiei. Acesta reclamase caracterul neclar al noțiunilor de „legionar” și „fascist”. Demersul președintelui fusese criticat, printre altele, de unii istorici.
După această respingere, legea se întoarce pe masa președintelui pentru promulgare.
Ședința de joi a fost prima de când a fost aleasă președintă a CCR Simina Tănăsescu. Totodată, este prima ședință în noua formulă a Curții Constituționale, care îi include pe cei trei noi judecători constituționali numiți recent: Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Cosmin Dragoș. Anterior, CCR respinsese o sesizare a AUR pe această temă.
Nicușor Dan a explicat motivul pentru care a decis să atace legea la CCR
Președintele Nicușor Dan a explicat, într-o conferință de presă de luni, motivul pentru care a decis să atace legea la CCR.
„Evident că nu sunt o persoană care să încurajeze tipul acesta de manifestări și vreau să întrebăm toți Parchetul ce s-a întâmplat cu zecile sau poate sutele de amenințări pe care jurnaliștii le-au primit în cursul lunilor noiembrie-decembrie 2024. Deci aici vorbim de niște fapte extrem, extrem de concrete, amenințări la adresa unor jurnaliști, sau ce s-a întâmplat cu amenințările la adresa domnului Vexler primite imediat ce această lege a fost pusă în circuitul parlamentar”, a declarat președintele.
Nicușor Dan a spus că sunt „chestiuni extrem, extrem de concrete și față de care statul român trebuie să reacționeze extrem, extrem de ferm”, dar trebuie să ne uităm la conținutul legii.
„Sunt niște chestiuni extrem de neclare acolo, și vă dau un exemplu. În orașul Făgăraș există o mică asociație care se ocupă de promovarea Rezistenței din Munții Făgăraș, face expoziții, fel de fel de evenimente de felul ăsta. Între membrii Rezistenței din Munții Făgăraș sunt câteva persoane care în trecutul lor au fost parte din mișcarea legionară. Întrebarea este: această asociație are sau nu are caracter legionar? – pentru că legea nu ne spune. Și, dacă are caracter legionar, oamenii ăștia trebuie să facă pușcărie sau nu? – pentru că legea ne spune că, dacă fondezi o asociație cu caracter legionar, trebuie să faci pușcărie. Eu cred că nu, eu cred că este legitim să promovezi Rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș”, a argumentat Nicușor Dan.
„Sunt multe astfel de neclarități care lasă loc arbitrariului”
Președintele a spus că „sunt multe astfel de neclarități care lasă loc arbitrariului”. „Evident, trebuie să avem o lege care să condamne manifestări xenofobe, antisemite, rasiste, de orice fel, fără discuție, dar o astfel de lege trebuie să fie foarte clară, ca să nu lase loc la interpretări și eventual la abuzuri”, a explicat Dan motivul pentru care a atacat legea la CCR.
Ședința de joi este prima de când a fost aleasă președintă a CCR pentru prima dată o femeie: Simina Tănăsescu. Totodată, este prima ședință în noua formulă a Curții Constituționale, care îi include pe cei trei noi judecători constituționali numiți recent: Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Cosmin Dragoș.
Citeşte şi: Elena Udrea, eliberată condiționat din închisoare